Afgelopen zondag was Vincent Icke te gast bij de jubileumeditie (25 jaar) van geschiedenisprogramma OVT op Radio 1. Vincent Icke werd uitgenodigd in het kader van zijn recent verschenen boek Reisbureau Einstein en deed tijdens de uitzending samen met de schrijvers Geert Mak, Maarten Doorman, filosoof René ten Bos, en historici Karwan Fatah-Black en Bas Agterberg een aantal toekomstvoorspelling. Ze debatteerden samen over de volgende vragen: hoe ziet de mens van de toekomst eruit? Hoe gaat de cultuur en samenleving zich ontwikkelen? Wat voor invloed gaat de wetenschap hebben op deze ontwikkelingen?

Benieuwd naar de antwoorden? Klik hier om de uitzending terug te luisteren.

Over Reisbureau Einstein:

Wie Aarde voor gezien houdt en een kijkje wil nemen voorbij de sterren, kan terecht bij Reisbureau Einstein. Met ruimteschepen die bijna zo snel gaan als het licht kunnen we misschien in de toekomst het hele Heelal doorkruisen. Naar onze sterrenburen, naar het centrum van de Melkweg, naar sterrenstelsels op een miljard lichtjaar afstand.
Vincent Icke beschrijft wat we tegen die tijd gaan ontdekken, en hoe Einstein ons leerde te reizen naar zulke bestemmingen. De natuurkunde zegt dat het kan, maar onze techniek is er nog niet aan toe. Tot het zover is, hebben we tijd om te vragen: zou daar al iemand zijn? Honderden jaren geleden werd die vraag al gesteld. Toen was het antwoord maar een mening. Nu gaan we uit van feiten in de wetenschap.
Icke beschrijft hoe sterren en planeten ontstaan en wat kosmische evolutie te maken heeft met biologische evolutie. Sterrenkundigen hebben al bijna vijfduizend planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. Is er ‘iemand’ daarginds? Is dat dan vriend of vijand? Is een buitenaardse beschaving echt beschaafd?

Vincent Icke (1946) is hoogleraar theoretische astrofysica aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is ook beeldend kunstenaar en publicist. Zijn meest recente boek is Zwaartekracht bestaat niet, waarin de toekomst van theorieën over deeltjes, ruimte en tijd wordt geschetst.

 

 

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >