Om de zoveel tijd schenkt de Volkskrant aandacht aan verscheidene boeken waarvan de krant vindt dat ze absoluut de moeite waard zijn om te lezen, omdat ze om een bepaalde reden interessant kunnen zijn voor de lezer. De meest invloedrijke psycholoog van Nederland, wie anders dan Ap Dijksterhuis, heeft het weer geflikt om een kwaliteitsboek te schrijven met het nieuwe Wegwee. Dijksterhuis, die onder andere naam maakte met zijn reisboeken, krijgt als gevolg (en geheel terecht) een eervolle vermelding tussen een aantal andere boeken. Noël van Bemmel beschrijft het boek als ‘het vermakelijke reisverslag van een weetgrage passant.’

Het artikel vindt u hier.


‘De tafelmanieren van de Chinezen deden me denken aan mijn zomers in de jaren tachtig, toen ik een bijbaantje had bij een van de boeren in ons dorp. Het was me in Hongkong al opgevallen dat het rauwe geweld waarmee Chinezen op hun eten aanvielen het beste tot zijn recht kwam wanneer ze noedelsoep aten, en in een klein restaurant op het treinstation van Guangzhou bereikte het culinaire inferno een absoluut hoogtepunt. Ik zat naast een groep Chinese boeren die niet alleen noedels aten, maar ook nog eens haast hadden. Ze smakten, slurpten en boerden onophoudelijk terwijl ze elkaar met volle mond luidruchtig aanspoorden om nog sneller te vreten. Het schouw- en hoorspel zou zelfs de varkens van boer Mensink verstoord hebben doen opkijken van hun trog. Het was, in één woord, geweldig.’

Eet hondensoep in Noord-Korea, levende inktvis in Zuid-Korea, maak je uit de voeten voor de Chinese politie, loop een zonnesteek op in Kirgizië en val als een blok voor Armenië. Ap Dijksterhuis voert je in Wegwee met zijn bekende vaart en humor door veertien Aziatische landen, van China en Japan tot Turkmenistan, Nagorno-Karabach en Abchazië.
Tussen de reisbeslommeringen door, besteedt deze fervente reiziger en succesvolle psycholoog aandacht aan de vraag hoe belangrijk vrijheid is. De meeste landen die hij bezocht zijn immers dictaturen waar leiders soms tot in het absurde verheerlijkt worden  (Zo bezocht hij onder andere drie opgebaarde leiders en naar schatting 1647 standbeelden van (voormalige) leiders.) Is vrijheid nodig voor het ervaren van geluk? Hoe is het om in een land te wonen waar alle macht bij een man ligt?

Wegwee hoort op het nachtkastje van iedere wegdromer en in de koffer van iedere avonturier. Het is geschreven voor wie vertrekt, voor wie thuiskomt of voor wie hoopt altijd op pad te zijn.

Ap Dijksterhuis (1968) is hoogleraar psychologie (Radboud Universiteit Nijmegen), schrijver, spreker, ondernemer en een van de invloedrijkste psychologen van Nederland. Eerder schreef hij Op naar geluk, De merkwaardige psychologie van een wijndrinker, Wie (niet) reist is gek, Maakt geld gelukkig? en het kinderboek Tussen je oren. Van zijn boek Het slimme onbewuste zijn inmiddels meer dan 100.000 exemplaren verkocht.

Over Wie (niet) reist is gek:
‘Dijksterhuis heeft humor en kan zichzelf heerlijk relativeren.’
Trouw

Ook interessant



Dai Carter bij Jinek en in Het Parool

Dai Carter bij Jinek en in Het Parool

Afgelopen vrijdag was Dai Carter te gast bij Jinek om het te hebben over zijn nieuwste boek, Mentale kracht. Zaterdag volgde een mooi interview door Robert Vuijsje in Het Parool,…

Lees verder >
Nina Polak en Ine Boermans genomineerd Beste Groninger Boek 2023

Nina Polak en Ine Boermans genomineerd Beste Groninger Boek 2023

Zojuist is bekendgemaakt dat auteurs Nina Polak met haar boek Buitenleven en Ine Boermans met Het liefdesinterbellum genomineerd zijn voor het Beste Groninger Boek 2023 in de categorie fictie. Deze…

Lees verder >
**** voor DealersDochter in de Volkskrant

**** voor DealersDochter in de Volkskrant

Afgelopen weekend gaf Bo van Houwelingen de nieuwe roman van Astrid Roemer, DealersDochter, vier sterren in de Volkskrant. ‘’Ondoorgrondelijk en niet bang te choqueren – dat is Astrid Roemer en…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘We hebben het over je gehad’ is Humberto’s Non-Fictie Boek van de Maand

Afgelopen vrijdag werd tijdens de uitzending van Humberto bekend gemaakt dat het boek We hebben het over je gehad van Stéphanie Hoogenberk is uitgeroepen tot Humberto’s Non-Fictie Boek van de…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Louise Fresco te gast bij WNL Op Zondag en interviews in De Telegraaf en AD Mezza

Vandaag was Louise Fresco te gast bij WNL Op Zondag om het te hebben over haar nieuwste boek Ons voedsel. Ze beargumenteerde o.a. dat eten in principe leuk is, maar…

Lees verder >
David de Boer te gast bij Op1 met ‘De vluchtelingenrepubliek’

David de Boer te gast bij Op1 met ‘De vluchtelingenrepubliek’

Afgelopen vrijdag was David de Boer te gast bij de talkshow Op1 om het te hebben over zijn boek De vluchtelingenrepubliek, dat hij samenstelde met Geert Janssen. Volgens De Boer…

Lees verder >
Tom Lanoye en Emy Koopman op shortlist Boon Literatuurprijs

Tom Lanoye en Emy Koopman op shortlist Boon Literatuurprijs

Vandaag is bij het VRT Radio 1 programma Culture Club bekendgemaakt dat De draaifschijf van Tom Lanoye en Tekenen van het universum van Emy Koopman op de shortlist staan van de Boon Literatuurprijs. De Boon is een…

Lees verder >
Na ‘Daar komen de vliegen’ van David Pefko nu ook Netflixserie over leven Bernie Madoff

Na ‘Daar komen de vliegen’ van David Pefko nu ook Netflixserie over leven Bernie Madoff

In Daar komen de vliegen maakte de lezer in 2017 al kennis met de New Yorkse zakenman Bernie Madoff, in de op zijn leven geïnspireerde roman van David Pefko. Madoff,…

Lees verder >