Sinds de verschijning van Verslaggever van beroep, is er volop aandacht in de media voor de memoires van journalist Sytze van der Zee. Van der Zee was aanvankelijk correspondent van NRC Handelsblad in Bonn, Brussel en Washington, en vervolgens adjunct-hoofdredacteur van Elsevier Magazine. Daarna werd hij hoofdredacteur van Het Parool. In zijn nieuwe boek demonstreert hij zijn persoonlijke herinneringen aan de journalistiek. Hierbij krijgt de lezer een kijkje achter de schermen in de journalistieke wereld en tegelijkertijd een inkijkje in het persoonlijke leven van Van der Zee.

Gisteren verscheen in Het Parool een interview met de auteur naar aanleiding van zijn boekIn het interview spreekt hij onder andere over het lot van de kranten. ‘De groei is eruit, de oplagen zakken. De journalistiek is een krimpmarkt en de kranten reageren daar heel krampachtig op. Ze waaien met alle winden mee en volgen de ene hype na de andere.’ Een voorbeeld hiervan zou de #MeToo-beweging zijn. De toekomst van de journalistiek ziet Van der Zee echter zonniger in. ‘Ik ben niet somber. Ik blijf geloven in de oerjournalistiek. De toekomst is digitaal, maar zolang er bekwame redacteuren zijn die alle shit terzijde schuiven en duidelijk maken hoe de dingen in elkaar zitten, zal er een publiek zijn dat geïnteresseerd is.’

Lees hier het volledige interview in Het Parool. 

Ook het Nederlands Dagblad publiceerde afgelopen week een openhartig interview met de oud-verslaggever. In dit interview gaat hij verder op het onderwerp van kranten als ‘kuddedieren’. Volgens hem is het een natuurlijk instinct voor mensen om kuddedieren te zijn. ‘Ze willen ergens bij horen. Dat vinden de meesten belangrijker dan het ontwikkelen van een eigen oordeel.’ Daarom zou een krant volgens Van der Zee nooit mee moeten lopen met de kudde, maar juist een eigen weg kiezen. ‘Een krant moet feiten achterhalen en feiten ordenen, zodat de lezer zich een mening kan vormen.’

Lees hier het volledige interview in Nederlands Dagblad. 

HP/De Tijd plaatste eveneens een bijzonder openhartig interview met de auteur. Op de website van het maandblad spreekt Van der Zee over zijn vertrek als hoofdredacteur bij Het Parool. ‘Dat het misging bij Het Parool beschouw ik als een grote nederlaag.’ Ook blikt hij terug op zijn carrière. ‘Ons leven stond in die tijd helemaal in het teken van de journalistiek. Jouw generatie gaat zo naar huis. Wij gingen naar het café, urenlang lullen. Journalistiek was een 24-uursbaan. Het was een gouden tijd die nooit meer terugkomt.’

Lees hier het volledige interview in HP/De Tijd.

Daarnaast werd het boek afgelopen weekend zeer lovend besproken bij het radioprogramma MAX Nieuwsweekend door Jeroen Vullings. ‘Je kunt hem alleen maar met jaloezie lezen, deze memoire.’ Hier spreekt hij over de internationale ervaring van Van der Zee zoals die terugkomt in Verslaggever van beroep. ‘Als je dit leest denk je, Sytze van der Zee heeft de wereld kunnen zien.’ Volgens Vullings laat het boek zien wat bewaard kan blijven bewaard van de journalistiek in een digitaal tijdperk. Een boek over en van een man die altijd opzoek is naar de harde feiten, met mooie menselijke details.

Beluister hier de volledige bespreking door Jeroen Vullings bij 33:33. Binnenkort verschijnt er nog een interview met de auteur in Vrij Nederland en op radio 1 bij het programma Spraakmakers.


Over Verslaggever van beroep:

In tegenstelling tot in landen als Duitsland, de Verenigde Staten en Frankrijk is het in Nederland niet gebruikelijk dat journalisten hun herinneringen op schrift stellen. Sytze van der Zee heeft dat desondanks gedaan.
Hij verdiende zijn sporen als verslaggever bij het Algemeen Handelsblad en was betrokken bij het proces dat leidde tot de fusiekrant NRC Handelsblad. Voor deze krant werd hij correspondent in achtereenvolgens Bonn, Brussel en, als kroon op zijn werk, Washington.
Na zijn terugkeer naar Nederland werd hij adjunct-hoofdredacteur van Elsevier, en in 1987 hoofdredacteur van het kwijnende Parool, waarvan werd voorspeld dat het, als er niets gebeurde, over een jaar of vijf het loodje zou leggen. Hij slaagde erin weer nieuw leven in de krant te pompen, totdat hij in 1996 in een controverse met de moederholding het onderspit dolf.
Verslaggever van beroep geeft niet alleen een uniek kijkje achter de schermen van het krantenbedrijf, maar beschrijft ook hoe de auteur als jonge journalist worstelde met het verleden van zijn vader.

Sytze van der Zee (1939) schreef verschillende boeken, waarvan Potgieterlaan 7, over zijn jeugd als zoon van een ‘foute’ vader, diepe indruk maakte. Hierna schreef hij onder meer De overkantZuidwal en Harer Majesteits loyaalste onderdaan.

Over Potgieterlaan 7:
‘Een aangrijpend en bewonderenswaardig boek, maar het schrijverschap van Van der Zee blijkt uit de compositie van het verhaal en de daarin opgebouwde spanning.’
Elsbeth Etty, NRC Handelsblad

Over Harer Majesteits loyaalste onderdaan:
‘Van der Zee heeft de ondoorgrondelijke François van ’t Sant nauwgezet tot leven gewekt.’
de Volkskrant ****

‘Wie de duistere krochten van paleis en politiek wil kennen, moet dit boek lezen.’
Het Parool

Ook interessant



●●●●● in ‘NRC’ voor ‘Een driebenig paard’ van Bohumil Hrabal

●●●●● in ‘NRC’ voor ‘Een driebenig paard’ van Bohumil Hrabal

NRC-recensent Michel Krielaars las Een driebenig paard van de Tsjechische schrijver Bohumil Hrabal en waardeert het werk met maar liefst de maximale vijf ballen. Krielaars bespreekt uitgebreid de schrijfstijl en…

Lees verder >
‘Schrijversmythen’ van Sander Bax besproken in de media

‘Schrijversmythen’ van Sander Bax besproken in de media

Sander Bax schreef met Schrijversmythen een nieuwe literatuurgeschiedenis van de moderne Nederlandse literatuur aan de hand van verschillende typologieën van het schrijverschap. Elke periode heeft haar eigen mythe, van antiburger…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen internationaal besproken in de media

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen internationaal besproken in de media

Olivier van Beemen deed ruim drie jaar onderzoek naar het beleid en bestuur van African Parks, dat natuurgebieden in Afrika beheert en die in verband wordt gebracht met vermeende mishandelingen…

Lees verder >
Pre-order ‘Ik ben vrij’ van Lale Gül via Boekhandel Donner en ontvang een gesigneerd exemplaar

Pre-order ‘Ik ben vrij’ van Lale Gül via Boekhandel Donner en ontvang een gesigneerd exemplaar

Op dinsdag 14 mei a.s. verschijnt het langverwachte nieuwe boek van Lale Gül, die met haar debuutroman Ik ga leven een bestseller schreef en onder andere de NS Publieksprijs 2021…

Lees verder >
‘In alles een man’ van Tom Wolfe vanaf 2 mei te zien op Netflix 

‘In alles een man’ van Tom Wolfe vanaf 2 mei te zien op Netflix 

Volgende week verschijnt de gloednieuwe Netflix-productie A Man in Full, gebaseerd op het gelijknamige boek van Tom Wolfe, in het Nederlands vertaald als In alles een man. Scenarioschrijver David E. Kelly vormde het…

Lees verder >
‘Alter Ego’ van Esther Verhoef en ‘Rendez-vous in Praag’ van Duco Hellema op longlist Gouden Strop

‘Alter Ego’ van Esther Verhoef en ‘Rendez-vous in Praag’ van Duco Hellema op longlist Gouden Strop

De NBD Biblion Gouden Strop wordt dit jaar wederom uitgereikt aan de auteur van het beste Nederlandstalige spannende boek. Vandaag maakte de organisatie bekend dat zowel Alter Ego van Esther…

Lees verder >
‘Lied van de profeet’ van Booker Prize-winnaar Paul Lynch uitgebreid besproken in de media

‘Lied van de profeet’ van Booker Prize-winnaar Paul Lynch uitgebreid besproken in de media

Lied van de profeet, oorspronkelijk verschenen in het Engels als Prophet Song en bekroond met de Booker Prize van 2023, is de afgelopen weken uitgebreid besproken in de Nederlandse meida..…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘Elke provincie een eigen Gouden Eeuw’

•••• in NRC voor ‘Elke provincie een eigen Gouden Eeuw’

NRC recenseerde Elke provincie een eigen Gouden Eeuw, waarin de bloeiperiode van elke Nederlandse provincie aan bod komt, van Friesland in de zevende en achtste eeuw tot Groningen in de…

Lees verder >