Afgelopen weekend gaf Bo van Houwelingen de nieuwe roman van Astrid Roemer, DealersDochter, vier sterren in de Volkskrant.

‘’Ondoorgrondelijk en niet bang te choqueren – dat is Astrid Roemer en dat is wat haar werk zo intrigerend maakt. Tegelijkertijd is DealersDochter misschien wel haar helderste boek; een intelligente literaire analyse van de wijze waarop mensen zich verhouden tot hun afkomst. En het bewijs dat Roemers niet voor niets een veelbekroond schrijver is; gek noch fout.’’

 

Lees de hele recensie hier

 

Over DealersDochter:

Wat betekent het voor iemand om uit het Amazoneregenwoud over enorme rivieren via chaotisch Paramaribo te trekken naar een Europese wereldstad als Amsterdam? Brandon van zestien doet dat en zoekt vastberaden een weg naar beter. DealersDochter is een roman als een tijdcapsule, waar je overal in kunt schuiven en die je ook van achteren naar voren kunt lezen, omdat het verhaal van de inheemsen geen begin en geen eind kent. Het is alsof je in de jungle bent en de paden volgt die Astrid H. Roemer openlegt om iets te vinden van heling.
Er is een Surinaamse moeder vermoord in een Nederlandse stad en het lijk is weggemaakt. Twee jonge vaders voelen zich betrokken vanwege hun relatie met drugs. Maar hoe geborgen ben je bij je eigen familie als dochter van een moordverdachte? Hoe kun je vergeten dat je een moeder hebt die is gedood in haar eigen huis terwijl je in de kinderwagen lag te slapen met je vader dichtbij? Is het mogelijk om buiten je geboorteland ergens ‘veilig thuis’ te zijn als je zwart bent en is levensgeluk breekbaar en te herstellen?
In deze kleine roman van Astrid H. Roemer, de auteur van Gebroken Wit (roman, 2019), zijn de mogelijkheden grenzeloos.

Bestel een exemplaar via onze website. 

Astrid H. Roemer (Paramaribo, 1947) brak in Nederland door met Over de gekte van een vrouw, een experimentele roman over de complexiteit van het vrouw-zijn. In de jaren negentig schreef zij drie dekolonisatieromans. Zij wordt zowel in Suriname als in Nederland geprezen om haar scherpzinnige interventies in het publieke debat en haar eigenzinnigheid in het inmiddels uitgebreide oeuvre van poëzie, proza en dramateksten. In 2016 werd haar de P.C. Hooft-prijs toegekend, in 2021 ontving ze de Prijs der Nederlandse Letteren.

Ook interessant



Karin Amatmoekrim op Longlist Boekenbon Literatuurprijs 2024

Karin Amatmoekrim op Longlist Boekenbon Literatuurprijs 2024

In wat voor land leef ik eigenlijk van Karin Amatmoekrim staat op de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2024. Deze prijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige boek van…

Lees verder >
Esther van Fenema te gast bij Dit is Tijs en Nooit Meer Slapen

Esther van Fenema te gast bij Dit is Tijs en Nooit Meer Slapen

Deze week verschijnt De mentale schijf van vijf van psychiater Esther van Fenema. Een boek over mentale gezondheid, vol praktische inzichten om je mentale gesteldheid te verbeteren. Afgelopen zondag was…

Lees verder >
Vijf sterren in De Standaard voor ‘BLACK-OUT’ van P.F. Thomése

Vijf sterren in De Standaard voor ‘BLACK-OUT’ van P.F. Thomése

Afgelopen dinsdag verscheen BLACK-OUT, de nieuwe roman van P.F. Thomése. Carl De Strycker las het werk namens De Standaard. ‘Thomése schrijft bijzonder invoelend, genuanceerd en met een uitzonderlijk doorzicht in…

Lees verder >
Longlist De Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Longlist De Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Afgelopen maandag 26 augustus is de longlist van De Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt. Dit jaar zijn er twaalf nominaties in plaats van de gebruikelijke tien. Vier schrijvers van Uitgeverij Prometheus…

Lees verder >
Interview Rudi Wester in Nederlands Dagblad

Interview Rudi Wester in Nederlands Dagblad

In een stuk over Frankrijk in Nederlands Dagblad vertellen Rudi Wester, Simon Kuper en Liesbet van Zonen over Parijs en het Franse platteland anno nu. Rudi Wester kocht in 1999…

Lees verder >
Lale Gül te gast bij Kloostergasten

Lale Gül te gast bij Kloostergasten

In aflevering drie van Kloostergasten (KRO-NCRV) zien wij hoe Lale Gül, auteur van Ik ga leven en Ik ben vrij, op bezoek gaat bij het Diana d’Andolo-klooster in Nijmegen. Hier…

Lees verder >
Interview met Jaap Smit in ‘de Volkskrant’

Interview met Jaap Smit in ‘de Volkskrant’

Jaap Smit werd in 2014 commissaris van de Koning, dit jaar gaat hij met pensioen. In zijn boek Zonder kompas geen koers dat op 30 augustus verschijnt beschrijft hij zijn…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

•••• in NRC voor ‘RuZland’ van Eva Cukier

Eva Cukier is Rusland-correspondent voor NRC en schreef nadat ze vanwege de oorlog werd teruggehaald door haar werkgever het onlangs verschenen boek RuZland. In het boek staat de periode die…

Lees verder >