Zondag schoof Joost de Vries aan bij VPRO Boeken om te praten over zijn jongste roman Oude meesters. In zijn boek schrijft De Vries over de broers Sieger en Edmund die naar hun eigen mening in een andere tijd beter op hun plek geweest waren. De Vries vindt dit een heel actueel thema dat vaak genoemd wordt met betrekking tot de literatuur en journalistiek, maar dat ook in de politiek veel naar voren komt. “We zijn heel erg gericht op het idee dat er een tijd was die oorspronkelijker was en beter en dat mensen nog een touwtje uit de brievenbus hadden hangen,’ zegt de auteur hier bijvoorbeeld over. Zo kiest Sieger ervoor om het nieuws over een aanslag in Berlijn voor zichzelf te houden, terwijl zijn krant begint aan de zoveelste restyling. Edmund daarentegen, beeldt zich overal waar hij komt in hoe het er vroeger was en probeert zichzelf daar letterlijk in te verplaatsen. Hierover vertelt De Vries: “Het fijne van een roman lezen is dat je nog eens op plekken komt en over situaties nadenkt waar je normaal niet zou komen. Maar dat is met schrijven natuurlijk ook zo.”

Klik hier om het hele interview terug te kijken.

Oudejaarsdag was Joost de Vries ook te gast bij VPRO Boeken. De Vries sprak toen onder meer over de vervaging van grenzen en of dit een verrijking is voor de literatuur, of dat er hiermee juist iets verloren gaat. Klik hier om de aflevering terug te kijken.


Over Oude meesters:

‘Een virtuoos vertoon van vertelkunst waar de liefhebber z’n vingers bij aflikt.’ Trouw

‘Meester over zijn verhaal, waarin hij moeiteloos heen en weer fladdert tussen Edmund en Sieger, Cuba en Oekraïne, een filmset en een krantenredactie. Ondertussen ontrolt hij een tamelijk complexe verhaallijn zonder dat het verwarrend of uitleggerig wordt.’ de Volkskrant ••••

‘De Vries schetst zwierig en aanstekelijk, springt van literair genre naar literair genre (van spionagethriller over parodie tot filosofisch traktaat), en bewijst in deze miniatuur andermaal dat hij zijn gelijke niet bij voornaam kent.’ Humo

Oude meesters is de derde roman van Joost de Vries en onweerlegbaar zijn beste.’ De Morgen •••• ½

Het grootste drama van de broers Sieger en Edmund van Zeeland is dat ze in de verkeerde tijd zijn geboren.
Edmund zou anderhalve eeuw geleden op zijn best zijn geweest, toen je nog in je eentje een continent kon veroveren of de bron van de Nijl kon ontdekken. Nu reist hij van cruiseschip naar vijfsterrenhotel, dromerig op zoek naar iets betekenisvols. Pas als hij een vage, geladen vriendschap aangaat met zijn broers al dan niet weggelopen vrouw Sarie, voelt hij zich verleid zich ergens aan te verbinden.
Sieger leeft in zijn hoofd in de tijd dat de krant een Deftige Meneer was en journalisten nog vertrouwd werden. Net als zijn krant aan de zoveelste populariserende restyling begint, is hij de enige getuige van een aanslag op een Russische politicus: een scoop die zo groot is, dat hij hem met niemand wil delen. Ook als dat betekent dat hij alle veiligheidsdiensten en complotdenkers van Europa achter zich aan krijgt.
Oude meesters schakelt speels van familiedrama naar satire, van thriller naar romance, terwijl zich een groots, enerverend verhaal ontvouwt over heerszucht en compassie, kennis en onvermogen, vertrouwen winnen en liefde verspelen, en over het privilege van mannen die ervan uitgaan dat de wereld zonder meer van hen is – en de vrouwen die het daar niet direct mee eens zijn.

Joost de Vries (1983) is redacteur bij De Groene Amsterdammer. Sinds het verschijnen van zijn debuutroman Clausewitz, in 2010, geldt hij als een van de meest getalenteerde schrijvers van zijn generatie. Zijn tweede roman, De republiek, werd bekroond met het Charlotte Köhler Stipendium en de Gouden Boekenuil en is in meer dan tien talen vertaald. In 2014 publiceerde hij zijn veelbesproken essayboek Vechtmemoires.

Ook interessant



Sytze van der Zee geïnterviewd over zijn nieuwe boek ‘Willi Lages’ in Het Parool

Sytze van der Zee geïnterviewd over zijn nieuwe boek ‘Willi Lages’ in Het Parool

Deze week verscheen in Het Parool een interview met Sytze van der Zee over zijn boek Willi Lages. Ceremoniemeester van de dood. Van der Zee vertelt in het interview over…

Lees verder >
Vervolg op ‘Ik ga leven’ van Lale Gül verschijnt in mei 2024

Vervolg op ‘Ik ga leven’ van Lale Gül verschijnt in mei 2024

Lale Gül, auteur van de succesvolle debuutroman Ik ga leven, werd afgelopen zaterdag geïnterviewd in Het Parool over haar nieuwe roman Ik ben vrij. Ze sprak met Anna Livia de…

Lees verder >
Groot interview in Het Parool met David Pefko

Groot interview in Het Parool met David Pefko

In Het Parool stond afgelopen weekend een groot interview met David Pefko. Hierin sprak Pefko met Robert Vuijsje over zijn familie, de oorlog en opgroeien in Amsterdam en hoe deze…

Lees verder >
Presentatie ‘De toekomst van het verleden’ op de PAN en bespreking in De Groene Amsterdammer

Presentatie ‘De toekomst van het verleden’ op de PAN en bespreking in De Groene Amsterdammer

Thijs Weststeijn presenteert aankomende zaterdag zijn boek De toekomst van het verleden op de PAN in Amsterdam. De PAN is een beurs voor kunst, antiek en design met jaarlijks 45.000…

Lees verder >
Veel publiciteit voor ‘Onder een andere hemel’ van Joke J. Hermsen

Veel publiciteit voor ‘Onder een andere hemel’ van Joke J. Hermsen

Vorige week verschenen er twee lovende recensies van het literair autobiografisch essay Onder een andere hemel van Joke J. Hermsen in De Groene Amsterdammer en NRC. Voor laatstgenoemde waardeerde Marjoleine…

Lees verder >
Emile Schrijver presenteert zijn tweede literaire thriller in het Joods Museum

Emile Schrijver presenteert zijn tweede literaire thriller in het Joods Museum

Na zijn succesvolle debuut De Hillel Codex (2021) presenteerde Emile Schrijver afgelopen dinsdag zijn tweede literaire thriller De Firkovich-bende in het Joods Museum in Amsterdam. Jeroen Krabbé nam het eerste exemplaar…

Lees verder >
Coen Brummer besproken in Nederlands Dagblad

Coen Brummer besproken in Nederlands Dagblad

Historicus Coen Brummer promoveerde afgelopen donderdag aan de Rijksuniversiteit Groningen op zijn biografie Sam van Houten tegen de rest. Daaropvolgend verscheen er een mooie bespreking van Willem Bouwman in het…

Lees verder >
Annet Mooij geïnterviewd door de Volkskrant en Trouw en te gast bij De Taalstaat

Annet Mooij geïnterviewd door de Volkskrant en Trouw en te gast bij De Taalstaat

Op donderdag 2 november verscheen de biografie Alles gaat op vroeger terug van Annet Mooij over journalist, schrijver en acteur Ischa Meijer. Mooij was zaterdag te gast bij het Radio…

Lees verder >