Afgelopen week verscheen er een groot artikel over Wandola, het nieuwste boek van Wil Thijssen. Het boek neemt je mee in een reis gemaakt door Thijssen zelf. Deze reis begon in 2010, bij het eerste pension van Kampong Khleang in Cambodja:

‘Het is 2010 als mevrouw Prom trots haar logeerkamertje laat zien. Mieren en torretjes marcheren in optocht over het juten matras. Boven het zelfgetimmerde bed hangt een doorbuigende plank waaraan spinrag bundelt in lange zwarte slierten […] Mevrouw Prom weet nog weinig van toeristen. Ze wacht al sinds 2008, het jaar waarin het toerisme nergens sneller groeit dan in Cambodja, en haar dorp tot ecotoerismebestemming wordt bestempeld.’

Thijssen beschrijft in tien jaar tijd de voorzichtige opkomst, de razendsnelle groei en het abrupte einde van het toerisme in Cambodja en het eerste logeerhuis van Kampong Khleang:

‘Onder de klamboes in de woonkamer slapen familieleden op de matrassen waarvoor ze mevrouw Prom geld hadden geleend. Net zo snel als het toerisme opkwam, verdwijnt het weer uit het feeërieke dorp.’

 

U leest dit artikel hier terug.


Over Wandola:

Ik hoor iets wat ik hier nog niet eerder heb gehoord. Ik schrik ervan.

‘Wandola!’ roept een klein kind, een peuter nog, terwijl het zijn armpje naar me uitstrekt.

‘Wandola!’

Hij vraagt om geld.

Een dollar.

Hij bedelt.

Het is 2010 als Volkskrant-journalist Wil Thijssen in haar eentje verzeild raakt in een mystiek vissersdorpje op palen in het Grote Meer van Cambodja. De witte, blonde verslaggeefster is de allereerste toerist die daar wil overnachten en wordt aanvankelijk beschouwd als een bezienswaardigheid uit een andere wereld. De eerste kennismaking is niet best. Ze wordt meteen geconfronteerd met corruptie, geesten en rituelen, en een ‘hotelkamer’ uit een griezelfilm.

Maar wat er dan gebeurt: ze keert steeds terug naar het toverachtige dorp en smeedt vriendschappen met de inwoners, die omgekeerd de ‘witte’ journaliste in hun hart sluiten. In tien jaar tijd ziet Thijssen hoe het dorpje bevangen raakt door het toerisme en hoe, tegelijkertijd, Cambodja terugverandert in een nietsontziende dictatuur. Haar verwondering leidt tot een prachtig ooggetuigenverslag – humoristisch, ontroerend en aangrijpend tegelijk.


Wil Thijssen is politie- en justitieverslaggeefster voor de Volkskrant. Daarvoor werkte ze als reisjournalist.

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >