Vandaag verscheen in De Groene Amsterdammer een recensie van Joost de Vries, die vol lof spreekt over de nieuwe roman van de Schotse Ali Smith, Winter. Winter is het tweede boek uit Ali Smiths schitterende seizoencyclus, na de Man Booker Prize-favoriet Herfst. Dit boek, over twee oude zussen, een zoon van een van hen en een buitenstaander, die tijdens kerst bij elkaar komen, werpt een kritische maar warme blik op ons post truth-tijdperk in een tijdloos verhaal over herinneringen, kunst en liefde.

Recensent Joost de Vries analyseert de manier waarop Smith politieke vraagstukken verwerkt in haar romans. Volgens Smith zelf wilde ze een serie romans schrijven in het kader van de brexit: niet te politiek geladen, maar een romanreeks over verandering. ‘Net als Herfst is het nu verschenen Winter speels, los-vast, met een ongrijpbare verteller’, aldus De Vries. Volgens hem is Winter somberder dan haar voorganger Herfst. Maar alles zou afhangen van de manier waarop je de roman leest. Hij stelt: ‘Smith is goed in sarcasme.’ Ook spreekt De Vries over ‘de paradoxen waar Smith zo goed in is.’ Zijn oordeel: ‘De grote klasse van Ali Smith is dat ze over de acute, drukkende, veranderende wereld schrijft, zonder ooit intellectualistisch abstract of gezocht politiek te worden; Herfst en Winter zitten vol ideeën en toch voelen ze niet aan als ideeënromans.’ Lees hier de volledige recensie.

Eerder verscheen er een lovende recensie van de nieuwe roman in Trouw. Recensent Rob Schouten vraagt zich in zijn artikel hardop af wat nou ‘echt’ is in ons post truth-tijdperk. ‘Voor de Britse auteur Ali Smith kan echtheid ook echt van alles zijn, groot wereldnieuws maar ook een minuscuul detail, realiteit maar ook hersenspinsels, dromen. En zo schrijft zij ook’, schrijft Schouten. Ook vertelt hij dat de lezer soms moeite kan hebben met het volgen van Smith in haar ‘introspectie, impulsen en indrukken’ die in zekere zin als los zand aan elkaar hangen. Maar, zegt hij ook, als je als lezer eenmaal doorhebt waar Smith heen wil, ‘verzeil je in een wonderlijke, eigen wereld die met niets valt te vergelijken.’ Schoutens oordeel: ‘Een wonderlijk, meeslepend boek dat je op nieuwe gedachten brengt.’ Lees hier de volledige recensie.


Over Winter:

‘Er zijn weinig schrijvers op het wereldtoneel die zulke onconventionele en verleidelijke fictie produceren. Ali Smith wil een rilling over je rug laten lopen en slaagt daarin met verve. Haar schrijfstijl is een reeks dennenappels, afgevuurd op roze wangetjes.’
The New York Times

‘Een ontroerende mix van fantasie en allegorie. Actueel, zachtaardig, heerlijk om je in te verliezen.’
James Wood, The New Yorker

‘Als Ali Smiths vierdelige serie in de toekomst niet tot de meeste originele, troostrijke en inspirerende van alle artistieke antwoorden op “deze dwaze en venijnige chaos” van het heden wordt gerekend, dan hebben we ons in een nog somberdere midwinter gestort dan vaak wordt gevreesd.’
The Financial Times

‘Smiths proza – met haar typische ondeugende humor en woordspelingen, een welkome herinnering aan het elementairste genot van lezen – laat ons anders naar dingen kijken. Winter bevestigt de kracht van verhalen. Doordrongen van broodnodige humor, vreugde en hoop.’
The Independent

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Erik de Lange genomineerd voor de longlist Libris Geschiedenis Prijs 2025

Met trots delen wij dat afgelopen zaterdag is bekendgemaakt dat Erik de Lange, auteur bij Uitgeverij Prometheus, met zijn boek De laatste dagen van Barbarije is genomineerd voor de longlist…

Lees verder >
‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

Gisteren werd Held in eigen verhaal van Iris Enthoven feestelijk gelanceerd in de tuin van Prometheus, een bijzonder moment waarop vrienden, familie én helden uit het boek bijeenkwamen om te proosten. Afgelopen…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

De Groene Amsterdammer en NRC schrijven over ‘De laatste dagen van Barbarije’ van Erik de Lange

Dit weekend verschenen er maar liefst twee recensies over De laatste dagen van Barbarije van Erik de Lange: Esha Guy Hadjadj schreef erover in De Groene Amsterdammer en Bart Funnekotter…

Lees verder >
‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

Op de website van HUMO werden afgelopen weekend de tien beste boeken van 2025 tot nu toe bekendgemaakt. In de top drie pronkten twee, bij Uitgeverij Prometheus uitgegeven, boeken: Zwarte…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Minidocumentaire over ‘Engelland’ van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant

Woensdag 18 juni werd er een minidocumentaire over de nieuwe roman Engelland van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant. In een klein kwartier neemt Anton Dautzenberg de kijker mee naar…

Lees verder >
‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

In april verscheen Schilfers van Lenny Peeters bij Uitgeverij Prometheus. Niet veel later verscheen er in De Standaard der Letteren een recensie geschreven door Bert van Raemdonck, die het boek…

Lees verder >
Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

De dichter Sasja Janssen schreef afgelopen zaterdag een recensie over Een nieuw geluid van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant. Ze verbleef ‘met plezier in het…

Lees verder >
Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Afgelopen zaterdag heeft onderzoeksjournalist Olivier van Beemen de Brusseprijs gewonnen met zijn boek Ondernemers in het wild. Deze prijs wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt voor het beste journalistieke boek van…

Lees verder >