Gisteren verscheen er in Algemeen Dagblad een interview met Sabine Hunnius, die samen met Michiel van Elk werkte aan Het babybrein. De herziene editie van het boek is recent verschenen, en gaat over de eerste twee levensjaren van een mens – een fascinerende periode. Over deze periode zijn nog altijd meer vragen dan antwoorden, maar toch komen Hunnius en van Elk een heel eind om kersverse ouders in te lichten over wat hun baby precies nodig heeft. Is technologie een goede of een slechte invloed? Moet ik mijn baby tweetalig opvoeden? En hoe zorg ik ervoor dat mijn baby genoeg wordt uitgedaagd? Dit zijn de vragen die worden onderzocht in Het babybrein.

Het artikel van Carin Röst onthult zes opvallende inzichten die het boek vastlegt. Zo blijkt, bijvoorbeeld, dat voorlezen ook bij jonge baby’s voordelen heeft. “Al zegt een baby nog niets, hij is volop bezig met taalontwikkeling. Hoe meer taal hij hoort, hoe beter het is.” En als ouders hun kinderen een tablet geven, “is het belangrijk om de tablet niet als zoethoudertje te gebruiken.” Ouders kunnen er beter bij gaan zitten om uit te leggen wat er allemaal op het schermpje gebeurt. “In Babybrein [schrijven Hunnius en Van Elk] dat ouders en verzorgers een liefdevolle, stimulerende omgeving kunnen bieden door goed naar hun kind te kijken.” Gelukkig doen ouders dat van nature al, vertelt Hunnius.

Klik hier voor het volledige artikel.


Over het boek:

De babytijd is een fascinerende periode waarin een hulpeloos wezentje zich in rap tempo ontwikkelt tot een peuter met een eigen wil. Baby’s vertederen ons, maar stellen ons ook voor een raadsel. Wat gaat er toch om in dat hoofdje? Ouders en verzorgers willen natuurlijk het beste voor hun kindje en hebben vaak veel vragen. Wordt de baby wel genoeg uitgedaagd? Is het raadzaam om je baby tweetalig op te voeden? Moeten smartphone en iPad goed opgeborgen worden, of kunnen deze apparaten de ontwikkeling van het babybrein juist positief beïnvloeden? Kortom: wat is de optimale omgeving voor een jong kind om op te groeien en uiteindelijk een gelukkige, succesvolle volwassene te worden?
Het babybrein is een onmisbaar handboek voor iedere kersverse ouder. Onderzoekers Sabine Hunnius en Michiel van Elk herschreven hun babybestseller aan de hand van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Met vederlichte pen en met veel voorbeelden uit de praktijk maken zij inzichtelijk hoe babyhersenen zich ontwikkelen.
Van Het babybrein gingen eerder meer dan 10.000 exemplaren over de toonbank. Het standaardwerk is nu volledig herzien en toegankelijk gemaakt voor elke geïnteresseerde ouder, wetenschapsaficionado en professional, zonder aan wetenschappelijk niveau in te boeten.

Sabine Hunnius (1974) is directeur van het Baby & Child Research Center en hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij studeerde psychologie in Berlijn en promoveerde in 2005 op een onderzoek naar visuele waarneming bij baby’s. Haar huidige onderzoek richt zich voornamelijk op de vroege (sociaal)cognitieve ontwikkeling.

Michiel van Elk (1980) werkt aan de Universiteit van Amsterdam en doet onderzoek naar de werking van het brein. Hij heeft gewerkt aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, de École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL, Zwitserland), de University of California Santa Barbara (VS) en Stanford University (VS).

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >