Maarten Doorman
Maarten Doorman is behalve dichter filosoof en essayist. Zijn laatste boeken zijn Dichtbij en ver weg (2018, essays) en De navel van Daphne (2016, over beeldende kunst en engagement).
Maarten Doorman is behalve dichter filosoof en essayist. Zijn laatste boeken zijn Dichtbij en ver weg (2018, essays) en De navel van Daphne (2016, over beeldende kunst en engagement).
Na de Brexit en met oorlog aan de oostgrens richt het oog zich opnieuw op de Frans-Duitse as. Kan deze tandem nog richting geven aan de toekomst van Europa en …
De gedichten in Wie niet zijn persoonlijk en werelds en bewegen zich tussen betrokkenheid en onthechting; ze zijn muzikaal en nuchter, en melancholiek zonder in tobberigheid weg te zinken. Wie …
Ruim driehonderd jaar geleden werd Rousseau geboren. En hij is nog altijd onder ons, nu meer dan ooit. Want Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) is de uitvinder van het ik dat wij …
Nog nooit was er zo veel belangstelling voor filosofie als de laatste jaren. Daarmee groeit de behoefte aan een heldere inleiding die de oppervlakkigheid overstijgt zonder in dor academisch proza …
In de beeldende kunsten is niets wat het is. Kijk maar: je ziet niet wat je ziet. Maar van de politiek en van de moraal wordt juist ondubbelzinnigheid verlangd. Hoe …
We leven nog steeds in de Romantiek en het lukt ons niet ons daaraan te ontworstelen. Mensen verlangen ernaar zichzelf te zijn en ze verlangen naar roes en het exotische. …
Over de gekte van een vrouw van Astrid Roemer is dit jaar genomineerd voor de National Book Award in de categorie vertaalde literatuur. Wij feliciteren Astrid Roemer van harte met…
Lees verder >Woensdag 27 september presenteerde Connie Palmen haar nieuwe essaybundel Voornamelijk vrouwen op de uitgeverij. In deze bundel bespreekt zij twaalf auteurs, elf vrouwen en één man die zij bewondert. Het…
Lees verder >De biografie van Karin Amatmoekrim over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk?, werd afgelopen weekend door diverse media besproken. Zo werd Amatmoekrim geïnterviewd in NRC, Trouw Tijdgeest…
Lees verder >In oktober vindt jaarlijks de Maand van de Geschiedenis plaats. In deze maand organiseren diverse culturele instellingen door het hele land evenementen rondom een historisch thema, zoals theatervoorstellingen en workshops.…
Lees verder >Vandaag is in de uitzending van De Taalstaat bekendgemaakt dat Ewoud Sanders met zijn boek Het n-woord de vijfde editie van de Taalboekenprijs heeft gewonnen. De Taalboekenprijs wordt jaarlijks uitgereikt…
Lees verder >De Debuutroman Mimosa van Mette Maria van Dijk werd deze week besproken in De Groene Amsterdammer. Charlotte Remarque beschrijft Mimosa als een veelbelovend debuut. Remarque maakt vergelijkingen met boeken als…
Lees verder >Afgelopen week werd Martelaren voor de paus van historicus Koen de Groot uitgebreid besproken in diverse media. Zo was hij te gast bij de radioprogramma’s OVT en Spijkers met Koppen.…
Lees verder >Afgelopen week was Sanne van Rij te gast bij Opium op Radio 4. In de rubriek ‘Talent’ kwam Van Rij aan het woord over waarom ze haar eigen verhaal deelde…
Lees verder >