Maarten Doorman
Maarten Doorman is behalve dichter filosoof en essayist. Zijn laatste boeken zijn Dichtbij en ver weg (2018, essays) en De navel van Daphne (2016, over beeldende kunst en engagement).
Maarten Doorman is behalve dichter filosoof en essayist. Zijn laatste boeken zijn Dichtbij en ver weg (2018, essays) en De navel van Daphne (2016, over beeldende kunst en engagement).
Na de Brexit en met oorlog aan de oostgrens richt het oog zich opnieuw op de Frans-Duitse as. Kan deze tandem nog richting geven aan de toekomst van Europa en …
De gedichten in Wie niet zijn persoonlijk en werelds en bewegen zich tussen betrokkenheid en onthechting; ze zijn muzikaal en nuchter, en melancholiek zonder in tobberigheid weg te zinken. Wie …
Ruim driehonderd jaar geleden werd Rousseau geboren. En hij is nog altijd onder ons, nu meer dan ooit. Want Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) is de uitvinder van het ik dat wij …
Nog nooit was er zo veel belangstelling voor filosofie als de laatste jaren. Daarmee groeit de behoefte aan een heldere inleiding die de oppervlakkigheid overstijgt zonder in dor academisch proza …
In de beeldende kunsten is niets wat het is. Kijk maar: je ziet niet wat je ziet. Maar van de politiek en van de moraal wordt juist ondubbelzinnigheid verlangd. Hoe …
We leven nog steeds in de Romantiek en het lukt ons niet ons daaraan te ontworstelen. Mensen verlangen ernaar zichzelf te zijn en ze verlangen naar roes en het exotische. …
Deze week verscheen in Het Parool een interview met Sytze van der Zee over zijn boek Willi Lages. Ceremoniemeester van de dood. Van der Zee vertelt in het interview over…
Lees verder >Lale Gül, auteur van de succesvolle debuutroman Ik ga leven, werd afgelopen zaterdag geïnterviewd in Het Parool over haar nieuwe roman Ik ben vrij. Ze sprak met Anna Livia de…
Lees verder >In Het Parool stond afgelopen weekend een groot interview met David Pefko. Hierin sprak Pefko met Robert Vuijsje over zijn familie, de oorlog en opgroeien in Amsterdam en hoe deze…
Lees verder >Thijs Weststeijn presenteert aankomende zaterdag zijn boek De toekomst van het verleden op de PAN in Amsterdam. De PAN is een beurs voor kunst, antiek en design met jaarlijks 45.000…
Lees verder >Vorige week verschenen er twee lovende recensies van het literair autobiografisch essay Onder een andere hemel van Joke J. Hermsen in De Groene Amsterdammer en NRC. Voor laatstgenoemde waardeerde Marjoleine…
Lees verder >Na zijn succesvolle debuut De Hillel Codex (2021) presenteerde Emile Schrijver afgelopen dinsdag zijn tweede literaire thriller De Firkovich-bende in het Joods Museum in Amsterdam. Jeroen Krabbé nam het eerste exemplaar…
Lees verder >Historicus Coen Brummer promoveerde afgelopen donderdag aan de Rijksuniversiteit Groningen op zijn biografie Sam van Houten tegen de rest. Daaropvolgend verscheen er een mooie bespreking van Willem Bouwman in het…
Lees verder >Op donderdag 2 november verscheen de biografie Alles gaat op vroeger terug van Annet Mooij over journalist, schrijver en acteur Ischa Meijer. Mooij was zaterdag te gast bij het Radio…
Lees verder >