Haagse bluf
In het najaar van 2001 bezocht Martin Bril voor het eerst politiek Den Haag. Het CDA presenteerde zijn verkiezingsprogramma en een kersverse lijsttrekker: Jan Peter Balkenende. Bril schreef een stukje over de bijeenkomst en kondigde en passant het tijdperk-Balkenende aan.
Sindsdien is er veel gebeurd.
Pim Fortuyn brak door, en werd vermoord; de nieuwe politiek deed zijn intrede in Den Haag, wat voor dolle taferelen zorgde; Amerika trok ten strijde tegen Irak, Nederland volgde. Ayaan Hirsi Ali betrad de politieke arena, Wouter Bos werd de nieuwe leider van de PvdA en Theo van Gogh werd vermoord. En almaar duurde het tijdperk-Balkenende voort. De nieuwe politiek stortte in, D66 spatte uiteen, de SP werd steeds groter. Rita Verdonk trad in de voetsporen van Pim Fortuyn, Amerika raakte in Irak steeds verder in de problemen, en Nederland koos er in november 2007 voor het tijdperk-Balkenende met nog minstens vier jaar te verlengen.
In Haagse bluf heeft Martin Bril zijn beste stukken over het politieke bedrijf verzameld. Het zijn geen verhalen over de inhoud van de politiek, maar juist over de randverschijnselen: de ijdelheid, het geklets, het theater, de manier waarop de dames en heren volksvertegenwoordigers hun volk en de media tegemoet treden. En hoewel op de achtergrond de wereld en Nederland in rap tempo veranderen, blijft het Haagse theater altijd hetzelfde.