Game of Poems: Poëzie (S08E03 – The Long Night)


Het succes van HBO’s Game of Thrones is ongeëvenaard. Wereldwijd kijken er 40 miljoen mensen naar de serie. Al enkele jaren schrijven dichters Ellen Deckwitz, Ingmar Heytze en Thomas Möhlmann bij elke aflevering een ‘Poem of Thrones’. Dit hartstochtelijke nerdy hobbyproject nam al snel een vlucht via drukbezochte optredens en resulteerde uiteindelijk in de bundel Game of Poems, die eind maart verscheen bij Prometheus. Op chronologische volgorde filosoferen de dichters over iedere aflevering, voorzien van een bondige introductie bij elke aflevering, met weetjes die je Game of Thrones-wereld verrijken.

Nu is het laatste seizoen, waar jarenlang vol spanning naar is uitgekeken, van start gegaan. Het dichterstrio heeft gekluisterd aan de buis gezeten en is direct in de pen geklommen. Wekelijks is hier hun reflectie op de nieuwe aflevering te lezen in de vorm van een nieuw gedicht. Na ‘Reünie’ en ‘Laatste schijnbewegingen’ leest u vandaag het gedicht over de derde aflevering: ‘Poëzie’.

 

Poëzie                                                                                S08E03 – The Long Night

‘Maar er is te veel in het leven: je kunt het niet beschrijven.’ 

Les Murray

 

Met woorden maak je van een horde wildemannen

een zwerm vuurvliegjes, als verliefde motten

vliegen ze de lange nacht in, doven. Stilte,

 

meer stilte. Je kunt, alleen met woorden, volwassen

mannen in hun broek laten plassen. Schrijf op:

een meisje velt de reus die het leven uit haar knijpt,

 

een fotomodel loenst teder naar een dwerg, boven

de wolken dansen draken, rijp gloeit onder de blauwe

maan. Schrijf door: je kunt, als je echt goed bent,

 

alle doden laten opstaan, één ijzig moment alles

stilzetten, een pauze in de taal. Maar een vrijplaats

om te begrijpen wat je allemaal ziet: dat niet.

 

Benieuwd geworden naar Game of Poems? Zie deze link.


Over Game of Poems:

Het succes van hbo’s Game of Thrones is ongeëvenaard. Wereldwijd kijken er 40 miljoen mensen naar de serie. Al enkele jaren schrijven dichters Ellen Deckwitz, Ingmar Heytze en Thomas Möhlmann bij elke aflevering een ‘Poem of Thrones’. Dit hartstochtelijke nerdy hobbyproject nam al snel een vlucht via drukbezochte optredens op onder meer het Schotse StAnza International Poetry Festival. Bij hun optreden op Lowlands moest door de drukte velen de toegang tot de tent worden ontzegd. Game of Poems reflecteert, filosofeert, bekritiseert én complementeert, en is daarom een onontbeerlijke bundel voor iedereen die iets heeft met Game of Thrones, met de beste Nederlandse poëzie van dit moment, of met allebei.

Ellen Deckwitz (1982) is dichter, columnist, ongeslagen slamkampioene, Eurovisie Songfestival-deskundige en Slimste mens-finaliste.

Ingmar Heytze (1970) is dichter, columnist, performer en presentator. Hij was de eerste stadsdichter van Utrecht. Heytze won verschillende prijzen, waaronder de C.C.S. Croneprijs voor zijn gehele oeuvre.

Thomas Möhlmann (1975) is dichter, redacteur, bloemlezer en schrijfdocent. Hij publiceerde vier dichtbundels en twaalf poëziebloemlezingen en stond net als Ellen en Ingmar overal als dichter op de planken.