Groot interview Ap Dijksterhuis in Volkskrant Magazine: ‘Op reis ben ik net iets gelukkiger’


Afgelopen zaterdag verscheen een groot interview met Ap Dijksterhuis, waarin wordt ingegaan op zijn stelling dat reizen gelukkig maakt. In 2017 bracht hij het boek Wie (niet) reist is gek uit, wat hetzelfde thema betreft.

‘Reizen, vooral naar een land dat verbaast of verwondert, werkt als een emmertje sop voor je brein. Als je nieuwe dingen ziet en beleeft, ruimt dat het mentale vuil op dat zich in je geest heeft opgestapeld: zorgen, verplichtingen, gedoe op het werk, overvolle mailboxen en al die onzin. We moeten in onze vrije tijd met de bezem door de geest. Daarna kun je weer wat meer hebben. Reizen is niet voor niets steeds belangrijker geworden. Even je brein in de oerstand zetten: leven in het nu. Van minuut tot minuut en van dag tot dag,’ aldus Dijksterhuis.

‘Daar komt bij dat je van verwondering oprecht blij kunt worden. Je kunt naar een documentaire kijken over de Grand Canyon, maar alleen in het echt is hij adembenemend. Het gros van de mensen vaart wel bij zulke ervaringen.’

Lees het artikel hier terug.


Over Wie (niet) reist is gek: 

Wie (niet) reist is gek is één grote lofzang op het reizen door succesvol psycholoog, maar ook hartstochtelijk reiziger Ap Dijksterhuis. Als geen ander weet hij welke immense effecten het reizen heeft op onze gesteldheid. Het is dé manier om ons brein soepel te houden, het reikt ons inspiratie en creativiteit aan, haalt vooroordelen onderuit, maakt ons gelukkiger, en verlengt, ten slotte, ons leven.

Volgens Dijksterhuis zijn de voordelen van reizen werkelijk onbegrensd en dat schildert hij met verve in een machtig panorama. In vliegende vaart en met veel humor voert hij ons mee van India tot de vs, van Ecuador tot Zanzibar, van Birma tot Iran, en van Wit-Rusland tot Bhutan. Hilarische, maar ook penibele reiservaringen verbindt hij aan verrassende psychologische inzichten. Wie (niet) reist is gek is verplichte kost voor iedereen die van reizen houdt, met slechts een rugzak of omringd door luxe in vijfsterrenhotels, naar verre oorden of dichter bij huis, actief of dromend in de leunstoel.

 

Ap Dijksterhuis (1968) is hoogleraar, schrijver, spreker, ondernemer en een van de invloedrijkste psychologen van Nederland. Hij is hoogleraar psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Eerder schreef hij Op naar geluk en De merkwaardige psychologie van een wijndrinker. Van zijn boek Het slimme onbewuste zijn inmiddels meer dan 100.000 exemplaren verkocht.

 

 

‘Een heerlijk boek voor op het strand, onderweg en op de bank.’ Travelvibe