Interview Miquel Bulnes in ‘Trouw’


Afgelopen vrijdag verscheen in Trouw een interview met Miquel Bulnes naar aanleiding van zijn nieuwe roman Openbaringen. Het boek  is na twee grote historische romans en drie ironische ziekenhuisromans zijn eerste thriller. Het schrijven van een thriller was een nieuwe en aangename uitdaging, zo stelt Bulnes:

‘Het plot is redelijk complex. Ik wilde dat het op twee manieren kon eindigen, dat je het realistisch maar ook surrealistisch kunt lezen. Dat het open blijft of Xavi echt gestoord is, of door de propofol de hallucinaties en wanen opvangt van de mensen om hem heen (…) Het is prettig om een contemporaine roman te schrijven, waarin je ook iets van jezelf kwijt kunt, je eigen gedachtes. Bij een historische roman kan dat niet, die duizend jaar terug in de tijd is een constante beperking.’

Openbaringen verschijnt tegelijkertijd als graphic novel. Dit idee ontstond door een min of meer toevallige ontmoeting met illustrator Job van der Molen. Ze ontmoette elkaar op een festival en het klikte gelijk:

‘Ik dacht: die jongen is gek genoeg om dit project met mij te doen. Toen hij de eerste schetsen maakte voor de graphic novel, bleken de personages dierenkoppen te hebben. Ergens zag ik dat wel aankomen.’

U kunt het hele interview hier teruglezen.


Over Openbaringen:

Als het opengesneden, verbloede lichaam van een neonazi wordt aangetroffen in zijn armoedige appartement, is het aan inspecteurs Elvira Muller en Andrej Ruzedksi om de daders op te sporen. Massabetogingen in het centrum, waar het geweld tussen demonstranten en ordediensten steeds verder escaleert, maken echter dat de moord slechts een lage prioriteit heeft en dat het oplossen ervan nauwelijks vordert.

Intussen blijkt de binnenlandse veiligheidsdienst wel bijzonder geïnteresseerd in de zaak.

Elders in de stad houdt dokter Xavier Miralles het leven dragelijk door zich op gezette tijden te injecteren met hallucinogene anesthetica, een verslaving die hem zijn grip op de werkelijkheid doet verliezen en hem zelfs tot verdachte in het moordonderzoek maakt.

Miquel Bulnes (1976) debuteerde in 2003 met de ironische roman Zorg. Zijn laatste werken waren de succesvolle historische romans Het bloed in onze aderen, genomineerd voor de Libris literatuur Prijs, en Reconquista.

Tegelijk met de roman Openbaringen schreef hij het scenario voor de graphic novel Openbaringen (met illustraties van Job van der Molen). Daarmee is hij de eerste auteur ooit die een verhaal in beide vertelvormen tegelijk publiceert.