Jan van Tienen in de Volkskrant


Vandaag verscheen in de Volkskrant een groot interview met Jan van Tienen naar aanleiding van zijn onlangs verschenen boek Er is niets wat hier nog blijft. In dit boek gaat de auteur in op zelfmoord en wat dat binnen zijn eigen familie, die hier drie keer mee te maken kreeg, teweeg heeft gebracht. In het interview spreekt de auteur uitgebreid over het ontstaan van Er is niets wat hier nog blijft en legt hij uit hoe moeilijk zijn zoektocht naar antwoorden voor sommige familieleden is geweest. ‘Ik hoopte mensen bij elkaar te brengen door iets ter sprake te brengen waarover zo lang is gezwegen,’ aldus Jan van Tienen. 

Eerder zond het radioprogramma Nooit Meer Slapen een prachtige reportage met Jan van Tienen uit.

Luister de uitzending hier terug.

Over Er is niets wat hier nog blijft:

Tussen 1985 en 1987 pleegden een oom en twee tantes van de schrijver zelfmoord. Hij was net geboren, zij gingen net dood. Wie waren deze mensen? Onder welke omstandigheden stierven ze? En hoe schrijf je over een geschiedenis die sommigen liever onbesproken zouden laten? Er is niets wat hier nog blijft beschrijft de tragikomische zoektocht naar het antwoord op die vragen, die voert langs familieleden, oude kennissen en mensen die iets afweten van een mysterieus haargroeimiddel.

Het resultaat is een verhaal dat met verdriet, schaamte en humor een hernieuwd besef geeft van wat zelfmoord teweeg kan brengen.

Jan van Tienen (1985) studeerde journalistiek en filosofie voor hij hoofdredacteur van VICE Nederland werd. Na vier jaar glorieus beulen besloot hij zijn carrière te torpederen en een master geschiedenis te behalen. Nu schrijft hij om de duisternis op afstand te houden. Hij woont in Amsterdam en komt uit Zeeland.

‘Een mooi tragikomisch boek’  de Volkskrant