Veel media-aandacht voor ‘Moreel erfgoed’ van Bas de Gaay Fortman


Afgelopen weekend ontving Moreel erfgoed van Bas de Gaay Fortman veel aandacht in de media. In Elsevier verscheen een mooie recensie van het boek, waarin recensent Victor Pak dit ‘helder gidswerk’ vier sterren toekent en Moreel erfgoed prijst om de verwevenheid van politieke theorie en praktijk. ‘Sprankelend boek,’ voegt Pak hieraan toe. Daarnaast was De Gaay Fortman gisteren te gast bij het televisieprogramma De Nieuwe Wereld op NPO 2 om te praten over zijn nieuwe boek. Ook presentatrice Colet van der Ven looft Moreel erfgoed en spreekt van ‘een belangrijk boek’. Kijk hier de uitzending terug.

Eerder was De Gaay Fortman al te gast bij het radioprogramma TROS Nieuwsshow en binnenkort verschijnt er een interview met hem in Nederlands Dagblad.

Over Moreel erfgoed:

Moreel erfgoed gaat over al wat een land aan publieke moraal heeft verworven, zoals gelijke behandeling en het discriminatieverbod. De grondwet opent daarmee. Maar anders dan ‘cultureel erfgoed’ à la de Amsterdamse grachtengordel en de molens bij Kinderdijk is moreel erfgoed nog geen bekend begrip. Wel zetten nationale herdenkingen en vieringen publieke beginselen en deugden af en toe in de schijnwerpers.
En de praktijk? In de halve eeuw rondom de millenniumwisseling ging veel op de helling. Dit vlot geschreven essay onderzoekt en ontleedt dat. Bas de Gaay Fortman schetst een context van bedreigd moreel erfgoed, zoekt aanknopingspunten voor de publieke moraal vandaag en betrekt die op de aanpak van de grote problemen van onze tijd. Vanuit die praktijk ijkt hij het begrip ‘moreel erfgoed’.

Als hoogleraar Politieke economie richt Bas de Gaay Fortman (1937) zich al meer dan een halve eeuw op de dagelijkse spanning tussen macht en moraal. Van 1971 tot 1991 was hij lid van de Staten-Generaal. Hij was een succesvol lijsttrekker van de later in GroenLinks opgegane PPR. Onder het vermaarde kabinet-Den Uyl was hij als voorzitter van een regeringsfractie nauw betrokken bij de praktische politiek.

‘Een geweldig boek. De mengeling van rechts- en politieke geschiedenis met persoonlijke ervaringen is heel overtuigend en mede daardoor leest het als een trein.’ Wilhelmina Thomassen, oud-rechter van het Europees Hof in Straatsburg en oud-lid van de Hoge Raad

‘Dit boek leest soepel en gemakkelijk. Ik heb ervan genoten en mij tegelijk een stuk geschiedenis eigen gemaakt.’Khadija Nairi, secretaris Stichting één land één samenleving en rechtenstudente

‘Mooi en uiterst zinvol. De geschiedenis van het recente verleden en de persoonlijke reflectie gaan mooi in elkaar over.’ Coos Huijsen, auteur van o.a. Nederland en het verhaal van Oranje

‘Sprankelend boek.’ Elsevier ****