Michiel Stroink over ‘De notaris en het meisje’ in het Parool


In een interview met het Parool vertelt Michiel Stroink over zijn nieuwste boek De notaris en het meisje met in het bijzonder de historische locatie waar de roman op is gebaseerd en waar het verhaal zich grotendeels afspeelt: Maison Weinthal, het grootste luxebordeel van Amsterdam. ‘Het was er muffig, rot en kraakte als je er liep.’

De historische roman gaat over de zeventienjarige Anna die ontvoerd wordt uit Groningen en in het Amsterdamse bordeel komt te werken ten tijde van de beruchte Palingoproer van 1886. ‘Een actueel boek’, stelt Stroink. ‘Er is nog steeds veel slavernij onder de prostituees.’ Dit vleugje moderne denken komt ook naar voren in het karakter van Johanna Rowel die na het overlijden van haar man gouvernante wordt van Maison Weisenthal, te vergelijken met Jurrentje Rauwerda die gouvernante was van het werkelijke bordeel. ‘Ik zag me voor hoe de bordeelhoudster, Jurrentje Rauwerda, zich staande hield in die wereld die werd gedomineerd door mannen,’ vertelt de auteur. Hij deed veel onderzoek naar de historie van het pand en de gebeurtenissen in die periode om een trouw beeld te kunnen schetsen van deze turbulente Amsterdamse geschiedenis.

Klik hier om het hele interview te lezen.


Over De notaris en het meisje:

 In de herfst van de negentiende eeuw wordt de zeventienjarige Anna uit de Groningse Veenkoloniën ontvoerd. Ze komt terecht in Maison Weisenthal, het grootste luxebordeel van Amsterdam. Vanbuiten is het huis majestueus, maar vanbinnen zijn de krakende houten balken zo rot als sommige van de bezoekers.
De weduwe Johanna Rowel bestuurt het bordeel met harde hand en Anna is totaal niet opgewassen tegen de gruwelijkheden die ze moet ondergaan. Tegelijkertijd dreigt Maison Weisenthal een sleutelrol te worden toebedeeld in een strijd tussen fanatieke protestanten en de rosse onderwereld.
Er ontstaat een machtsspel, met een hoofdrol voor de notaris Anton Vroom, die een wel heel dubieus dubbelspel speelt. Als Anna daarachter komt, begint het haar te dagen dat er misschien een uitweg uit de duisternis bestaat. Terwijl de notaris wild om zich heen slaat, probeert weduwe Rowel haar huis te behouden. En juist op dat moment barst in de Jordaan het Palingoproer los.
De notaris en het meisje is een adembenemend relaas van een al te menselijke machtsstrijd, met ongelooflijk veel vaart geschreven, tegen de achtergrond van een van de grootste volksopstanden in Nederland.

Michiel Stroink (1981) studeerde journalistiek en literatuurwetenschappen in Utrecht. In 2012 verscheen zijn debuutroman Of ik gek ben, die werd verfilmd door Frank Lammers. In 2013 verscheen Tilt, waarmee hij de Dioraphte Publieksprijs won. In 2015 schreef Michiel Exit, dat opnieuw erg positief werd ontvangen.

Over Of ik gek ben:
‘Een mooi debuut. Stroink levert de ingrediënten voor een Nederlandse variant op One Flew Over the Cuckoo’s Nest.
de Volkskrant

Over Tilt:
‘Stroink is een humoristisch schrijver, die de lezer een smeuïge parodie voorschotelt.’
Juryrapport Dioraphte Literatourprijs

Over Exit:
‘Een korte wervelstorm, die je even van je stuk brengt – maar dan op een goede manier.’
CLEEFT