In het Belgische dagblad De Morgen wordt de Frans-Canadese auteur Gabrielle Filteau-Chiba geïnterviewd over haar boek De wildendat onlangs in vertaling verscheen. Filteau-Chiba woonde, net als het hoofdpersonage Raphaëlle, jarenlang in haar eentje in een boshut in het nationale park Kamouraska in Canada.

In het gesprek vertelt Filteau-Chiba over haar keuze om  in de wildernis te gaan wonen: ‘Het was bijna een kinderdroom die werkelijkheid werd. Ik had altijd willen schrijven. In die hut zou ik dat eindelijk kunnen doen. Ik had niet veel nodig – een tafel, een bed en een houtkachel – en ik voelde me een heuse Thoreau (David Henry, Amerikaans essayist en natuuronderzoeker, red.). Ik verkocht al mijn bezittingen, inclusief de flat in Montreal, diende mijn ontslag in, kocht een tweedehandsauto en vertrok. Uiteindelijk woonde ik drie jaar in de boshut, alleen met mijn hond. Ik schreef, tekende en dwaalde door de bossen.’

Haar ervaringen verwerkte zij in De wilden. In de roman raakt hoofdpersonage Gabrielle in strijd met een stroper die het op haar en haar hond heeft gemunt. Met haar nieuwe geliefde Anouk neemt Raphaëlle wraak. ‘Een thriller denkt u nu misschien, maar daar is het Filteau-Chiba allerminst om te doen. Wat zij voor ogen had met het schrijven van haar toch wel opmerkelijke roman is een ode brengen aan de schoonheid van de wilde natuur, de wijsheid van de First Nation-indianen en de kracht van vrouwen’, aldus journalist Marnix Verplancke.

Hij vraagt de auteur: ‘Ik neem aan dat je de toxische mannelijkheid alleen kon bestrijden met de vrouwelijke liefde tussen Raphaëlle en Anouk?’ Filteau-Chiba antwoordt dat zij ‘tegenover het duistere kwaad van de stroper inderdaad de lichtere liefde van die twee wou plaatsen, maar ook wel de kracht van het lot. Soms ontmoet je mensen die je leven veranderen of je nieuwe inzichten bezorgen. […] Rafaëlle en Anouk zijn twee verschillende karakters maar samen komen ze tot het besluit dat er maar één oplossing is. Het verhaal over hun liefde is mijn favoriete deel van het boek. Over hen schrijven was als bloemen op een graf plaatsen, omdat ik tegenover de gruwelijke moord ook de schoonheid van de liefde kon zetten.’

Tot slot vraagt Verplancke of Filteau-Chiba net als haar personage de stroper heeft aangevallen. Ze lacht en antwoordt: ‘Wat zou nog erger zijn dan die man vermoorden, vroeg ik me af. Hem in een boek te kijk zetten, natuurlijk. Mijn wraak wordt wereldwijd vertaald en binnenkort komt er nog een film van ook. Benieuwd wat hij daar van zal vinden.’

De Morgen beloont het boek met vier sterren.

U leest het interview hier terug.


Over De wilden: 

Raphaëlle leeft als boswachter in het nationale park Kamouraska in Canada. Samen met haar hond Coyote woont ze in een camper midden in het bos, mijlenver van de bewoonde wereld, zonder stromend water, elektriciteit of bereik. In de woeste natuur zit het dagelijks leven vol gevaren. En zonder bereik kan niemand je redden als een roofdier toeslaat.

Op een ochtend ontdekt Raphaëlle verse berensporen voor de deur van haar camper. Een paar dagen later verdwijnt haar hond. Ze vindt haar ernstig gewond terug in een illegaal geplaatste strik. Ze is buiten zinnen en laat een waarschuwingsbericht achter voor de stroper. Als ze dan menselijke voetafdrukken voor haar deur en een coyotehuid op haar bed vindt, begrijpt ze dat zij nu de prooi is geworden. Er ontvouwt zich een schimmige wereld van illegale stroperij en seksueel geweld. Maar Raphaëlle laat zich niet zomaar intimideren. Met hulp van haar oude vriend Lionel en de onverzettelijke Anouk, de mooie kluizenares uit het bos, zint ze op wraak.

Bestel een exemplaar via onze webshop.

In 2013 liet Gabrielle Filteau-Chiba haar baan, haar huis en haar familie in Montreal achter zich. Ze verkocht al haar bezittingen en verhuisde naar de regio Kamouraska in Quebec. Drie jaar lang woonde ze midden in het bos, zonder stromend water, elektriciteit of bereik. Met coyotes als enige gezelschap.

Ook interessant



‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen internationaal besproken in de media

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen internationaal besproken in de media

Olivier van Beemen deed ruim drie jaar onderzoek naar het beleid en bestuur van African Parks, dat natuurgebieden in Afrika beheert en die in verband wordt gebracht met vermeende mishandelingen…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Pre-order ‘Ik ben vrij’ van Lale Gül via Boekhandel Donner en ontvang een gesigneerd exemplaar

Op dinsdag 14 mei a.s. verschijnt het langverwachte nieuwe boek van Lale Gül, die met haar debuutroman Ik ga leven een bestseller schreef en onder andere de NS Publieksprijs 2021…

Lees verder >
‘In alles een man’ van Tom Wolfe vanaf 2 mei te zien op Netflix 

‘In alles een man’ van Tom Wolfe vanaf 2 mei te zien op Netflix 

Volgende week verschijnt de gloednieuwe Netflix-productie A Man in Full, gebaseerd op het gelijknamige boek van Tom Wolfe, in het Nederlands vertaald als In alles een man. Scenarioschrijver David E. Kelly vormde het…

Lees verder >
‘Alter Ego’ van Esther Verhoef en ‘Rendez-vous in Praag’ van Duco Hellema op longlist Gouden Strop

‘Alter Ego’ van Esther Verhoef en ‘Rendez-vous in Praag’ van Duco Hellema op longlist Gouden Strop

De NBD Biblion Gouden Strop wordt dit jaar wederom uitgereikt aan de auteur van het beste Nederlandstalige spannende boek. Vandaag maakte de organisatie bekend dat zowel Alter Ego van Esther…

Lees verder >
‘Lied van de profeet’ van Booker Prize-winnaar Paul Lynch uitgebreid besproken in de media

‘Lied van de profeet’ van Booker Prize-winnaar Paul Lynch uitgebreid besproken in de media

Lied van de profeet, oorspronkelijk verschenen in het Engels als Prophet Song en bekroond met de Booker Prize van 2023, is de afgelopen weken uitgebreid besproken in de Nederlandse meida..…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘Elke provincie een eigen Gouden Eeuw’

•••• in NRC voor ‘Elke provincie een eigen Gouden Eeuw’

NRC recenseerde Elke provincie een eigen Gouden Eeuw, waarin de bloeiperiode van elke Nederlandse provincie aan bod komt, van Friesland in de zevende en achtste eeuw tot Groningen in de…

Lees verder >
‘Kromme ploeg’ van Itamar Vieira Junior op shortlist International Booker Prize 2024

‘Kromme ploeg’ van Itamar Vieira Junior op shortlist International Booker Prize 2024

De shortlist van de International Booker Prize 2024 is op 9 april bekendgemaakt: zes boeken zijn genomineerd voor de prestigieuze prijs die elk jaar wordt uitgereikt aan het beste boek…

Lees verder >
‘In wat voor land leef ik eigenlijk?’ van Karin Amatmoekrim genomineerd voor E. du Perronprijs 2022-2023

‘In wat voor land leef ik eigenlijk?’ van Karin Amatmoekrim genomineerd voor E. du Perronprijs 2022-2023

Wij feliciteren Karin Amatmoekrim van harte met de nominatie voor de E. du Perronprijs! Donderdag jl. werd bekendgemaakt welke boeken dit jaar genomineerd zijn voor de E. du Perronprijs. In…

Lees verder >