‘Wie (niet) reist is gek’ besproken in Psychologie Magazine


Vandaag verscheen een uitgebreide bespreking van Wie (niet) reist is gek van Ap Dijksterhuis in Psychologie magazine. Reizen is voor Dijksterhuis meer dan alleen maar leuk; het is een psychische noodzaak. ‘Zelf noemt Dijksterhuis het ‘wegwee’ waaraan hij leidt: een pijnlijke onrust en somberte waardoor hij eens in de zoveel maanden wordt overvallen. Dan koopt hij een ticket, het liefst naar een plek die in niets op thuis lijkt.’

Reizen, in andere woorden, is volgens Dijksterhuis wetenschappelijk aantoonbaar goed voor de ziel. ‘We hebben een fundamentele behoefte aan nieuwe prikkels en er is geen betere om die te krijgen dan door te reizen. Reizen is nodig om ‘psychologische verschimmeling’ af te wenden, denkt Dijksterhuis. Hoewel we natuurlijk niet allemaal last hebben van wegwee, is het volgens Dijksterhuis voor vrijwel iedereen goed om af en toe op reis te gaan. Hij geeft daar verschillende redenen voor, deels gestaafd door wetenschappelijke literatuur, deels gebaseerd op zijn eigen ervaringen.’

Psychologie magazine bespreekt vijf van dit soort redenen. U lees ze hier.


Over Wie (niet) reist is gek:

Wie (niet) reist is gek is één grote lofzang op het reizen door succesvol psycholoog, maar ook hartstochtelijk reiziger Ap Dijksterhuis. Als geen ander weet hij welke immense effecten het reizen heeft op onze gesteldheid. Het is dé manier om ons brein soepel te houden, het reikt ons inspiratie en creativiteit aan, haalt vooroordelen onderuit, maakt ons gelukkiger, en verlengt, ten slotte, ons leven.

Volgens Dijksterhuis zijn de voordelen van reizen werkelijk onbegrensd en dat schildert hij met verve in een machtig panorama. In vliegende vaart en met veel humor voert hij ons mee van India tot de vs, van Ecuador tot Zanzibar, van Birma tot Iran, en van Wit-Rusland tot Bhutan. Hilarische, maar ook penibele reiservaringen verbindt hij aan verrassende psychologische inzichten. Wie (niet) reist is gek is verplichte kost voor iedereen die van reizen houdt, met slechts een rugzak of omringd door luxe in vijfsterrenhotels, naar verre oorden of dichter bij huis, actief of dromend in de leunstoel.

Ap Dijksterhuis (1968) is hoogleraar, schrijver, spreker, ondernemer en een van de invloedrijkste psychologen van Nederland. Hij is hoogleraar psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Eerder schreef hij Op naar geluk en De merkwaardige psychologie van een wijndrinker. Van zijn boek Het slimme onbewuste zijn inmiddels meer dan 100.000 exemplaren verkocht.