Remieg Aerts wint PrinsjesBoekenprijs 2018!


Vandaag werd bekendgemaakt dat Remieg Aerts de PrinsjesBoekenprijs 2018 gewonnen heeft voor zijn boek Thorbecke wil het. De PrinsjesBoekenprijs wordt elk jaar toegekend aan het beste politieke boek van het afgelopen parlementaire jaar. De prijsuitreiking is vandaag in de Eerste Kamer, tijdens het ‘Democratie in Woord & Beeld’ evenement, waar eveneens de PrinsjesFotoprijs wordt uitgereikt.

Aerts werd eerder ook al genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs.


Over Thorbecke wil het:

Johan Rudolf Thorbecke (1798-1872) geldt als architect van de grondwet, de Nederlandse staatsinrichting en de parlementaire democratie. Hij wordt nog steeds aangeroepen in actuele politieke kwesties. Hij is de enige Nederlandse politicus met standbeelden in drie verschillende steden.

Wie was Thorbecke? Als halve Duitser en lutheraan uit een berooide Zwolse familie maakte hij in zijn eerste vijftig jaar een wetenschappelijke carrière, als classicus, filosoof, historicus en jurist.Pas daarna ging hij in de politiek. Van 1848 tot 1872 legde hij als grondwetgever, Tweede Kamerlid en premier van drie kabinetten zijn wil op aan de Nederlandse politiek. Hij brak de macht van het bestuurlijke ancien régime en opende de weg naar modernisering.Als compromisloze figuur tussen ‘karnemelkmannen’ was hij de eerste politicus die het land in kampen van vereerders en haters verdeelde. ‘Populair is alleen hij, die met zijn volk de fouten deelt.’Hij gaf vorm aan de rechtsstaat, de parlementaire politiek, de constitutionele monarchie en de scheiding van kerk en staat. Hij richtte Nederland in.Voor zijn vrienden, vrouw en kinderen bleef hij altijd: Thorbecke. Maar zijn huwelijk met zijn ‘Madonnaatje’ Adelheid Solger is een van de tederste romances van de negentiende eeuw geweest.Met de jaren is Thorbecke een mythische figuur geworden, een monument. In de eerste volledige biografie sinds jaren brengt Remieg Aerts deze intrigerende staatsman tot leven, in een breed panorama van de politiek, wetenschap en cultuur van de negentiende eeuw. Voor onze tijd bepaalt hij opnieuw de ware betekenis van THORBECKE.

Remieg Aerts (1957) is hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en Politieke geschiedenis aan de Radboud Universiteit. Hij schreef eerder het viermaal bekroonde De letterheren (1997) en boeken over Amsterdam in de negentiende eeuw (2006) en Het aanzien van de politiek (2009). Hij is coauteur van Omstreden democratie (2013), Land van kleine gebaren (2013) en In dit Huis. Twee eeuwen Tweede Kamer (2015).

‘Een voortreffelijke biografie over een grote staatsman met daden- en vernieuwingsdrang.’ NRC Handelsblad ●●●●●

‘Eindelijk een prachtbiografie die ook de mens laat zien.’ Trouw

‘Een boeiend portret van een intellectuele reus én onbuigzame vechtersbaas.’ de Volkskrant ****

 ‘In Thorbecke wil het brengt historicus Remieg Aerts de politieke betekenis van Johan Rudolph Thorbecke (1798-1872) op een schitterende wijze in verband met zijn persoonlijke leven.’ Het Parool

 ‘Een prachtig boek. Een monumentale studie die de belangrijkste minister-president van Nederland volop recht doet.’ Elsevier