‘Simpel en effectief vertelt Jeffrey Eugenides over doodgewone Amerikanen’


‘Pijnlijke en rake korte verhalen’, zo oordeelde Rob Schouten afgelopen weekeind in Trouw over Uit eerste hand. Het is het nieuwste boek van Jeffrey Eugenides en tevens zijn eerste verhalenbundel.

Eerder schreef Eugenides al drie romans en hij wordt inmiddels gezien als de grootste Amerikaanse schrijver van dit moment. Zijn debuutroman De zelfmoord van de meisjes werd verfilmd door Sofia Coppola. Daarnaast kreeg Eugenides in 2003 de Pulitzer Prize, de belangrijkste Amerikaanse literaire prijs, voor zijn tweede roman, Middlesex, waarvan meer dan drie miljoen exemplaren werden verkocht.

Eind oktober verscheen nu van zijn hand de verhalenbundel Uit eerste hand, die wederom lovend wordt ontvangen. In Trouw schrijft Schouten: ‘De manier waarop Eugenides zijn verhalen vertelt is simpel en effectief […] Soms heb je het gevoel in de huid van een dader te kruipen die zelf niet in de gaten heeft wat hij fout doet, soms ook is het simpel de wereld zelf of de samenloop van omstandigheden die maken dat men faalt. Eugenides brengt het scherp en vol mededogen in beeld, niet geplaagd door een overmaat aan ironie of superioriteit.’

Ook in Amerika is de pers lovend:

‘Eugenides munt uit in het beschrijven van hoogst ongebruikelijke situaties en weet de werkelijkheid te voorzien van een verrukkelijk laagje bizarriteit. (…) Zijn verhalen zijn geestige klaagzangen over de aangename absurditeit van het Amerikaanse leven.’ The Washington Post

‘Een excellente verhalenbundel.’ The Guardian

‘Eugenides lijkt te genieten van het schrijven en dat blijkt besmettelijk: het lezen van dit boek werkt als een opfrisbeurt voor je brein.’ The New York Times

 Over Uit eerste hand:

Na zijn drie succesvolle romans – van het met een Pulitzerprijs bekroonde Middlesex werden wereldwijd meer dan 4 miljoen exemplaren verkocht – is Uit eerste hand de eerste verhalenbundel van Jeffrey Eugenides. Met zijn messcherpe observaties biedt hij rijke inzichten over de minder aangename kanten van het bestaan: verzuurde relaties en vastgelopen carrières, de menselijke neiging tot emotionele zelfverminking, bandeloze geldzucht.
Veel van zijn personages lijken zich niet te kunnen handhaven in de wereld van de volwassenheid, omdat ze zich te lang zijn blijven vastklampen aan de dromen uit hun jeugd. Uit pure wanhoop overschrijden ze de grenzen van het betamelijke, eigenlijk tegen hun zin. Ze proberen wel zich goed te gedragen, maar vinden simpelweg te veel obstakels op hun pad. Juist aan dat grenzeloze mededogen ontlenen deze verhalen hun troostrijke werking, die veel overeenkomsten vertoont met de constatering van de vriendinnen in het openingsverhaal: Hoe komt het toch dat je van zeuren zo opknapt? Na een grondige zeursessie met een lotgenote ben je allebei even tintelend opgefrist als na een bezoek aan een kuuroord.

Jeffrey Eugenides (Detroit, 1960) is de schrijver van drie fenomenale romans: De zelfmoord van de meisjes(1993, verfilmd door Sofia Coppola), Middlesex (2002) en Huwelijk (2011, Salon Book Award for Fiction). Eugenides woont in Princeton.