Vijf sterren voor Zarqa Nawaz in Trouw


Het onlangs verschenen De kleine moskee op de prairie van Zarqa Nawaz is vandaag door Trouw met maar liefst vijf sterren bekroond. In De kleine moskee op de prairie vertelt Nawaz op komische wijze over haar leven als moslima. Recensent Marijke Laurense schrijft: ‘Nawaz weet hoe je een sprankelend verhaal vertelt: een opeenstapeling van tragikomische, al dan niet moedwillige misverstanden en meningsverschillen, afgerond door een verrassende ontknoping. ’ Laurense concludeert: ‘Lef, humor en zelfspot. Je lost er de grote religieuze conflicten misschien niet mee op, maar wat een verademing! ’  

Over De kleine moskee op de prairie:

Praktiserend moslim zijn in het Westen is niet altijd even gemakkelijk. Zarqa Nawaz heeft haar hele leven twee verschillende culturen moeten combineren. Aan haar lerares Koranstudie vraagt ze of ze haar benen mag ontharen. Ze bezorgt zichzelf een baantje bij een televisiestation door erop te wijzen dat de journalisten het woord ‘moslim’ verkeerd uitspreken. En de aannemer van haar huis brengt ze in verlegenheid als ze grafisch vertelt hoe de rituele reiniging na het gebruik van de wc verloopt.

De kleine moskee op de prairie is het komische verslag van het leven van een van de geestigste moslimvrouwen ter wereld. Je zult er gegarandeerd om moeten lachen.

Zarqa Nawaz (1968) is een Brits-Canadese schrijfster, journaliste en filmmaakster van Pakistaanse afkomst. Ze groeide op in Toronto, waar ze journalistiek studeerde. Vervolgens creëerde ze ’s werelds eerste komedieserie over een moslimgemeenschap in het westen: Little Mosque on the Prairie, die in zestig landen werd uitgezonden. Haar doelstelling is zoals ze zelf zegt: ‘putting the fun back into fundamentalism’.

‘Zeer vermakelijke memoires van een moslimscenarioschrijfster die opgroeide in het westen.’ The Telegraph