Donderdag 7 december werd het boek Wie over vrede spreekt, heeft moed gepresenteerd in De Balie. Op initiatief van Leonard Ornstein werden achttien essays en beschouwingen van Nederlandse auteurs gebundeld over de oorlog in Israël en Gaza. Ornstein beschrijft de bundel als een hartenkreet. Het Joods Onafhankelijk Nieuws publiceerde een verslag van deze avond. Daarnaast was Ornstein te gast bij Radio 1 De Taalstaat en werd hij geïnterviewd door Het Parool. In het AD verscheen het essay van Judith Zilversmit als voorpublicatie en Paul Brill schoof aan bij Met het Oog op Morgen.

Alle opbrengsten van deze bundel en de avond in De Balie komen volledig ten goede aan de Hagar Association, een vredesproject.

 

Lees hier het volledige verslag van Het Joods Onafhankelijk Nieuws.

Luister hier het fragment van De Taalstaat.

Lees hier het interview in het Parool

Lees hier het essay van Judith Zilversmit in het AD.

Luister hier het fragment met Paul Brill in Met het Oog op Morgen.

Meer over Wie over vrede spreekt, heeft moed:

7 oktober 2023 werd een inktzwarte dag in de geschiedenis van Israël. Terreurbrigades van Hamas zaaiden dood en verderf. Het antwoord van Israël liet niet lang op zich wachten. Nachten- en dagenlang regende het bommen op Gaza, voordat het Israëlische leger de strook zelfs binnentrok.

Het publieke debat werd vrijwel meteen beheerst door emoties. Discussies bleken onmogelijk en/of ontaardden in pure vijandigheid. De anti-Israëlstemming sloeg geruisloos over naar een vorm van virulent antisemitisme zoals sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer was vertoond.

In Wie over vrede spreekt, heeft moed zijn achttien essays en beschouwingen gebundeld van vooral, maar niet uitsluitend, Joodse schrijvers. Sommigen schrijven over Israël en de legitimatie van de oorlog, anderen over het lot van de Palestijnen, weer anderen over antisemitisme. Wat de schrijvers bindt is de innerlijke noodzaak zich op papier te verhouden tot deze afschuwelijke oorlog. Dit boek kan daarom het best worden beschouwd als een hartenkreet, een schreeuw om begrip voor de complexe werkelijkheid waar Israëli’s en Palestijnen voor staan.

De opbrengst van dit boek komt ten goede aan een vredesproject. Omdat elk sprankje verbinding hard nodig zal zijn na 7 oktober.

Met bijdragen van Paul Brill, Elma Drayer, Jessica Durlacher, Hans Fels, Esther van Fenema, Kitty Herweijer, Marcel Levi, Marcel Möring, Leonard Ornstein, Chaja Polak, Esther Porcelijn, Gideon Querido van Frank, Emile Schrijver, Marja Vuijsje, Robert Vuijsje, Tommy Wieringa, Femmetje de Wind en Judith Zilversmit.

Bestel een exemplaar via de website.

Ook interessant



Karin Amatmoekrim op Longlist Boekenbon Literatuurprijs 2024

Karin Amatmoekrim op Longlist Boekenbon Literatuurprijs 2024

In wat voor land leef ik eigenlijk van Karin Amatmoekrim staat op de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2024. Deze prijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige boek van…

Lees verder >
Esther van Fenema te gast bij Dit is Tijs en Nooit Meer Slapen

Esther van Fenema te gast bij Dit is Tijs en Nooit Meer Slapen

Deze week verschijnt De mentale schijf van vijf van psychiater Esther van Fenema. Een boek over mentale gezondheid, vol praktische inzichten om je mentale gesteldheid te verbeteren. Afgelopen zondag was…

Lees verder >
Vijf sterren in De Standaard voor ‘BLACK-OUT’ van P.F. Thomése

Vijf sterren in De Standaard voor ‘BLACK-OUT’ van P.F. Thomése

Afgelopen dinsdag verscheen BLACK-OUT, de nieuwe roman van P.F. Thomése. Carl De Strycker las het werk namens De Standaard. ‘Thomése schrijft bijzonder invoelend, genuanceerd en met een uitzonderlijk doorzicht in…

Lees verder >
Longlist De Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Longlist De Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Afgelopen maandag 26 augustus is de longlist van De Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt. Dit jaar zijn er twaalf nominaties in plaats van de gebruikelijke tien. Vier schrijvers van Uitgeverij Prometheus…

Lees verder >
Interview Rudi Wester in Nederlands Dagblad

Interview Rudi Wester in Nederlands Dagblad

In een stuk over Frankrijk in Nederlands Dagblad vertellen Rudi Wester, Simon Kuper en Liesbet van Zonen over Parijs en het Franse platteland anno nu. Rudi Wester kocht in 1999…

Lees verder >
Lale Gül te gast bij Kloostergasten

Lale Gül te gast bij Kloostergasten

In aflevering drie van Kloostergasten (KRO-NCRV) zien wij hoe Lale Gül, auteur van Ik ga leven en Ik ben vrij, op bezoek gaat bij het Diana d’Andolo-klooster in Nijmegen. Hier…

Lees verder >
Interview met Jaap Smit in ‘de Volkskrant’

Interview met Jaap Smit in ‘de Volkskrant’

Jaap Smit werd in 2014 commissaris van de Koning, dit jaar gaat hij met pensioen. In zijn boek Zonder kompas geen koers dat op 30 augustus verschijnt beschrijft hij zijn…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

•••• in NRC voor ‘RuZland’ van Eva Cukier

Eva Cukier is Rusland-correspondent voor NRC en schreef nadat ze vanwege de oorlog werd teruggehaald door haar werkgever het onlangs verschenen boek RuZland. In het boek staat de periode die…

Lees verder >