ReinAard
Nog niet verschenen, reserveer een exemplaar
Beschikbaar op 01-04-2025
Tom Lanoye schreef al vele onvergetelijke en radicaal-moderne bewerkingen van klassiekers: Goethe, Shakespeare, Sartre, Euripides… Nu zoekt hij het dichter bij huis. Al van jongs af is hij gefascineerd door Reynaert de vos, die zijn mededieren genadeloos afstraft omdat ze denken nog leper te zijn dan hij.
Hoewel geschreven in de middeleeuwen geldt Van den vos Reynaerde als de eerste moderne schelmenroman van Europa, een briljant berijmd en subversief dierenepos. Reynaert zelf raakte als cultureel icoon helaas in de loop der eeuwen gecastreerd tot schalkse deugniet en brave verkoper van Reynaertbier en -gebak. Lanoye wil met die travestie komaf maken door terug te grijpen op de geest van het origineel. Zijn ReinAard zoekt geen onderkomen in het zoetsappige Disney-universum van Bambi of Nemo, maar heeft meer affiniteit met familiale bendes als de Soprano’s of de Peaky Blinders.
De verleiding van macht, status, geld en geweld kent Lanoyes ReinAard maar al te goed, hij geeft er geregeld aan toe en geniet er ook van. Maar op zijn minst is hij eerlijk genoeg om dat niet te ontkennen, zoals zijn schijnheilige mededieren wel doen. Zonder genade belazert en mishandelt hij ze. Maar dat is vooral hun eigen verdiende loon.
Tom Lanoye (1958) is een van onze meest gelezen en gelauwerde auteurs. Hij schreef bestsellers als Sprakeloos, Ten oorlog, Het derde huwelijk en De draaischijf. Veel van zijn proza is verfilmd, zijn toneelwerk was te zien op alle grote theaterfestivals van Europa en er werd werk van hem vertaald in meer dan vijftien talen. Als eerste ooit werd hij bekroond met de drie grootste oeuvreprijzen van ons taalgebied: de Gouden Ganzenveer (2007), de Constantijn Huygens-prijs (2013) en de Prijs der Nederlandse Letteren (2024).
DE PERS OVER EERDERE BEWERKINGEN
‘Een taalkathedraal, moeiteloos hoogdravend en platvloers tegelijk’ de Volkskrant (over OustFaust)
‘Hedendaags en toch klassiek: een sublieme schok’ La Libre Belgique (over Atropa)
‘Prachtige taal, eigentijdse toon, zelfs de plot is naar zijn hand gezet’ De Telegraaf (over Hamlet versus Hamlet)
‘Lanoye preludeert op klassiekers zoals een meesterpianist op composities van grote componisten’ Vrij Nederland (over Ten oorlog)
‘Genadeloos en scherp’ De Standaard (over Atropa)
‘In de beste der Shakespeareaanse tradities’ Le Monde (over Mefisto for ever)
‘Interessant, vernieuwend en rijk’ Financial Times (over Bloed en rozen)