Het succes van HBO’s Game of Thrones is ongeëvenaard. Wereldwijd kijken er 40 miljoen mensen naar de serie. Al enkele jaren schrijven dichters Ellen Deckwitz, Ingmar Heytze en Thomas Möhlmann bij elke aflevering een ‘Poem of Thrones’. Dit hartstochtelijke nerdy hobbyproject nam al snel een vlucht via drukbezochte optredens en resulteerde uiteindelijk in de bundel Game of Poems, die eind maart verscheen bij Prometheus. Op chronologische volgorde filosoferen de dichters over iedere aflevering, voorzien van een bondige introductie bij elke aflevering, met weetjes die je Game of Thrones-wereld verrijken.

Nu is het laatste seizoen, waar jarenlang vol spanning naar is uitgekeken, afgelopen. Het dichterstrio heeft gekluisterd aan de buis gezeten en is direct in de pen geklommen. Wekelijks was hier hun reflectie op de nieuwe aflevering te lezen in de vorm van een nieuw gedicht. Na ‘Reünie’,  ‘Laatste schijnbewegingen’, ‘Poëzie’, ‘Laatste woorden’ en ‘Belletjes’ leest u vandaag het gedicht over de laatste aflevering: ‘Laatste beelden’.

 

Laatste beelden                                                                          S08E06 – The Iron Throne

 

It’s not easy to see something that’s never been before.

Daenerys Targaryen

 

Wie nu niet in beeld kwam bestaat al niet meer.

Alle gesneuvelde uren verwaaien als as, als

sneeuw, de oude wereld gloeit na en ademt

niet langer, stuiptrekt, de toekomst bestaat

uit gepraat achteraf. Het wiel draaide door

tot het eindelijk brak, de troon bleef lonken

tot hij smolt, de laatste draak wiekt weg met

zijn kleine askoningin, een uitgeritselde revolutie

met een dolk tussen haar ribben. Alles had anders

kunnen eindigen maar hier moeten we het mee doen.

De ene zeilt de kaarten af, haar spin-off tegemoet,

de ander zoekt het bos of een vergadertafel op.

Wij leggen de pennen neer, kijken elkaar aan

met lege handen en lopen onze doodgewone

wereld weer in, onttoverd, ontgoocheld, een hard-

nekkig muffe nasmaak in de mond.

 

Benieuwd geworden naar Game of Poems? Zie deze link.

 


Over Game of Poems:

Het succes van hbo’s Game of Thrones is ongeëvenaard. Wereldwijd kijken er 40 miljoen mensen naar de serie. Al enkele jaren schrijven dichters Ellen Deckwitz, Ingmar Heytze en Thomas Möhlmann bij elke aflevering een ‘Poem of Thrones’. Dit hartstochtelijke nerdy hobbyproject nam al snel een vlucht via drukbezochte optredens op onder meer het Schotse StAnza International Poetry Festival. Bij hun optreden op Lowlands moest door de drukte velen de toegang tot de tent worden ontzegd. Game of Poems reflecteert, filosofeert, bekritiseert én complementeert, en is daarom een onontbeerlijke bundel voor iedereen die iets heeft met Game of Thrones, met de beste Nederlandse poëzie van dit moment, of met allebei.

Ellen Deckwitz (1982) is dichter, columnist, ongeslagen slamkampioene, Eurovisie Songfestival-deskundige en Slimste mens-finaliste.

Ingmar Heytze (1970) is dichter, columnist, performer en presentator. Hij was de eerste stadsdichter van Utrecht. Heytze won verschillende prijzen, waaronder de C.C.S. Croneprijs voor zijn gehele oeuvre.

Thomas Möhlmann (1975) is dichter, redacteur, bloemlezer en schrijfdocent. Hij publiceerde vier dichtbundels en twaalf poëziebloemlezingen en stond net als Ellen en Ingmar overal als dichter op de planken.

 

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >