Herman Brusselmans
Herman Brusselmans (1957) publiceerde reeds meer dan tachtig romans. Hij wordt zowel verguisd als verafgood. Hij is een zeer belangrijk schrijver.
Herman Brusselmans (1957) publiceerde reeds meer dan tachtig romans. Hij wordt zowel verguisd als verafgood. Hij is een zeer belangrijk schrijver.
De personages in de zestien verhalen waaruit deze bundel bestaat, zijn zelden achttien karaat. Ze hebben fysieke en/of psychische troebelen, voelen zich niet thuis in hun wereld, willen ontsnappen langs …
In deze monumentale studie behandelt Herman Brusselmans de literatuur uit verschillende tijdvakken, met de nadruk op dat van na 2008. Hij analyseert de biografieën van talloze auteurs, alsmede de aard …
Louis Tinner, de held uit de voorgaande romans De man die werk vond, Nog drie keer slapen en ik word wakker en Trager dan de snelheid, is thans een flinke …
Er wordt een vrouw vermoord. Het arme mens werd gewurgd door een onverlaat, die spoorloos lijkt. Nadat Herman Brusselmans hierover gelezen heeft in de krant besluit hij om een boek …
Bloed spuwen naar de hematoloog is een psychologische roman, waarin de karakters tot in de diepste kern van hun ziel ontleed worden, en wel op zo’n manier dat ze niet …
HB is gek, of bezig het te worden. Twee psychiaters onderzoeken hem en hij wordt weggeborgen in een instituut in de Lembeekse bossen, waaruit hij na een incident ontsnapt. Op …
In Zo dom als Albert Einstein laat Herman Brusselmans z’n licht schijnen over de wereld van het amateurtoneel. Een vereniging uit Gent speelt een stuk van een Nederlander, heeft daarbij …
Luk Pampee is filosoof. N’Konko Zundi is ook filosoof. Noëlle Le Fure ook. Een bekende Vlaamse auteur laat de fictie achter zich en is ook filosoof geworden. Samen met nog …
De oude Van de Velde wordt 85 jaar. Z’n vrouw organiseert een feest, waarvoor familieleden en enige vrienden zijn uitgenodigd. Een andere invité is een verrassingsgast, een beroemde man van …
Hij schreef te weinig boeken is het 75ste boek van Herman Brusselmans. Het is een autobiografie waarin hij zichzelf op de hielen zit, z’n adem in z’n nek voelt, z’n …
De Moordbrigade van Gent, bestaande uit commissaris Übertrut, inspecteur Zeik, El Bazaz, Compas en Broekgat, neemt u drie boeken lang mee op pad om brute, heldhaftige, noodzakelijke maar ook absoluut …
Guggenheimer heeft 82 miljard euro in z’n bezit, maar veel doet hij er niet mee. Hij woont in een eenvoudige loft, gaat onberispelijk maar niet per se duur gekleed, bezoekt …
Een neerlandicus, Johannes Huyghe, staat op het punt om de biografie HB, de jonge jaren te publiceren bij uitgeverij Parenthèse. Hierin probeert hij een beeld te schetsen van Herman Brusselmans …
Er ligt een lijk op de dijk, dat sporen draagt van een hard voorwerp en is aangevreten door vogels. Wat is hier in godsnaam aan de hand? Wel is duidelijk …
Na het veelgeprezen Poppy en Eddie en het bejubelde Poppy en Eddie en Manon is Poppy en Eddie en Manon en Roy Harper de volgende roman waarin Herman Brusselmans de …
Heeft de arme poetsvrouw van Hugo Claus het verdiend om brutaal te worden afgeslacht in 1961? Dat is een vraag die een antwoord verdient, en door wie anders kan dit …
Kan Poppy en Eddie en Manon nu al de beste roman van Vlaanderen en Nederland genoemd worden? Ja, zonder problemen. We hebben immers te maken met de drie schitterende hoofdpersonages …
De moordbrigade van Gent loste in het begin van de jaren zestig procentueel gezien de meeste moorden van heel West-Europa op, was de eerste brigade ter wereld die over een …
In deze semiautobiografie, die hangt en wurgt tussen fantasie en werkelijkheid, voert Herman Brusselmans een aantal personages op van wie de lezer het op de heupen krijgt, met wie hij …
De qualastofont is een kleine roman over grootse mensen, onder anderen professor Carlos Gardeboe, z’n vader Sylvain, z’n moeder Vanessa, z’n grootmoeder Appolonia, buurman Eypels, tante Sylvia, het meisje Pinky, …
Mogelijke memoires is een woeste trip, een vorte puinhoop, een opeenstapeling van zo veel woorden dat je er poepeloerekrankzinnig van zou worden, en het zijn dan nog vaak dezelfde woorden …
Nadat hij in de klassiekers De terugkeer van Bonanza, Guggenheimer wast witter en Uitgeverij Guggenheimer al wild om zich heen had geslagen, vinden we Guggenheimer nu terug als rentenier die …
Na jaren vol studie, bezoek aan ontelbare bibliotheken, diepe contemplatie, sisyfusarbeid en schrijfwerk heeft Herman Brusselmans zijn monumentale John Muts-biografie voltooid. De tienduizenden lezers die nog nooit van John Muts …
Phoebe, de echtgenote, Grote Geliefde en sinds negentien jaar vaste partner van de schrijver, heeft hem verlaten. Dit laat z’n wereld op z’n grondvesten schudden. Wat doe je als de …
Fazio heeft een moeilijke scheiding achter de rug. Hij is zijn werk kwijt en heeft geldgebrek. Hij kan zijn psychiater niet meer betalen. Hij is stevig aan de drank. Hij …
In Ik ben rijk en beroemd en ik heb nekpijn neemt Herman Brusselmans ons mee op een tocht langs zijn leven, zijn werk, zijn buurt, zijn geest en zijn ego.Hij …
In Mijn hoofd loopt om worden drie klassiekers uit het brede oeuvre van Herman Brusselmans bijeengebracht: De terugkeer van Bonanza, Guggenheimer wast witter en Uitgeverij Guggenheimer. In deze romans maakt …
Met nostalgie kijkt Herman Brusselmans in deze verhalenbundel terug op de archetypische Vlaamse volksmensen en hun nietig lijkende, maar onderhuids broeiende en bruisende levens op het platteland van de jaren zestig. …
Vlucht voor mij is het zevende deel in de reeks Nieuw verzameld werk, waarin de vroege boeken van Herman Brusselmans in nieuwe uitgaven verschijnen. In Vlucht voor mij gaat de …
Het mooie kotsende meisje bevat een bundeling van columns uit onder anderen Humo; de podiumverhalen; het leestoneelstuk ‘Meer volk dan gisteren’; het dagboek ‘Een week uit het leven van H.B., …
Het spook van Toetegaai is een beetje een vreemd boek, maar toch ook heel leesbaar. Voor minder doet Herman Brusselmans het niet. Hij beschrijft de voortgang van zijn hoofdpersonage, dat …
Herman Brusselmans excelleert op de lange afstand: hij heeft met succes meer dan dertig romans geschreven. Maar hij is ook een meester op de korte afstand: zijn columns in Humo …
Guggenheimer is in Uitgeverij Guggenheimer machtiger dan Zeus. Hij is van plan zich in stilte terug te trekken totdat hij bij toeval ontdekt dat het medium literatuur het in de …
Met de verhalenbundel Het zinneloze zeilen maakte Herman Brusselmans zijn entree in de Nederlandse letteren. In de vier sterk humoristische verhalen speelt Brusselmans met zijn personages en met de schrijver …
In Prachtige ogen, de eerste roman van Herman Brusselmans, zet literatuurstudent Julius Cramp zich af tegen de rest van de wereld. Julius kan niet onthouden hoe je de naam van …
Drie losers gaan op zoek naar een drummer en vragen het ik-personage of hij de taak op zich wil nemen. Hij hapt toe en aldus begint de geschiedenis van de …
Herman BrusselmansDe man die werk vond, Guggenheimer wast witter, Uitgeverij GuggenheimerDrie klassiekers van een van de belangrijkste schrijvers van ons taalgebied voor een geweldig aantrekkelijke prijs! ROMANS … omslagontwerp Kris …
Guggenheimer, een onafhankelijk televisieproducent, is steenrijk, redelijk dom, en hij heeft geen gevoel voor humor. Maar dankzij de nog grotere domheid van anderen lijkt hij behoorlijk slim, en met zijn …
Heden ben ik nuchter is het vierde deel in de reeks Nieuw verzameld werk, waarin de vroege boeken van Herman Brusselmans in nieuwe uitgaven verschijnen. Eduard Kronenburg zit aan de …
Zijn er kanalen in Aalst? is het vijfde deel in de reeks Nieuw verzameld werk, waarin de vroege boeken van Herman Brusselmans in nieuwe uitgaven verschijnen. Een hevige verliefdheid (op …
De gevierde Gentse schrijver Danny Muggepuut, tevens voorzitter-coach van minivoetbalclub Real De Rakkertjes, werkt volop aan zijn tiende roman. Als hij door een krant wordt uitgenodigd om in contact te …
Danny Muggepuut, de schrijver die we al kennen uit Muggepuut en De perfecte koppijn, zit literair enigszins in het slop. Hij is op zoek naar een nieuw onderwerp voor een …
Wat zullen we nu krijgen? Ja ja, het is wel degelijk een nieuwe roman van Herman Brusselmans. Het is alweer een werkje om duimen en vingers bij af te likken. …
Met Danny Muggepuut, de gevierde Gentse schrijver en voorzitter-coach van minivoetbalclub Real De Rakkertjes, creëerde Herman Brusselmans een nu al legendarisch en onvergetelijk romanpersonage, dat avonturen beleefde in drie succesvolle …
In deze prachtige, ontroerende novelle maken we kennis met de jonge Herman Brusselmans, die op zoek gaat naar een muzikale carrière. Onder invloed van zijn grootmoeder en een tante, beiden …
Danny Muggepuut, die we al kennen uit Muggepuut, schrijft aan zijn roman De Koekeloerders. Het werk schiet niet echt op. Bovendien moet hij zich bezighouden met de officiële voorstelling van …
Op zomaar een dag uit het leven van Herman Brusselmans heeft hij heel wat te doen. Wakker worden, opstaan, tandenpoetsen. Spek eten. De echtgenote uitwuiven die naar Antwerpen vertrekt. De …
Het einde van mensen in 1967 speelt in de jaren zestig, De dollartekens in de ogen van Moeder Theresa in de jaren zeventig, Iedere zondag sterven en doodgaan in de …
Louis Tinner is nooit een feminist geweest, maar hij heeft zijn vrouw Zoë wel toegestaan een carrière op te bouwen. Eerst was ze assistente van een modeontwerper, toen redactrice bij …
Louis Tinner is eenzaam. Angstig beweegt hij zich door de bibliotheek waar hij werkt. Hij verlangt naar mooie vrouwen die goede boeken lezen en kijkt uit naar de komst van …
Het hoofdpersonage in Mijn haar is lang is niemand minder dan Herman Brusselmans. Herman is zoals we weten een sociaal en aimabel persoon die graag met mensen praat, hun kant …
Op 29 juli verscheen er in NRC een artikel over de toenemende dreiging van het verlies van vogelsoorten. Het onlangs verschenen boek Vogelmeisje van Mya-Rose Craig werd in het artikel…
Lees verder >Op 27 juli is verscheen er in Knack een groot interview met Howard Jacobson, waarin hij vertelt over zijn recent verschenen boek Moederskind. Het boek werd daarnaast door Knack met…
Lees verder >Vandaag verscheen er in De Limburger een recensie over de nieuwste roman van Berend Sommer, Gouden dagen. Recensent Koen Eykhout is enthousiast: ‘Alleen al voor het eerste hoofdstuk verdient Berend…
Lees verder >Afgelopen zaterdag verscheen er een interview in AD Mezza met Ciel Heintz, over haar nieuwe boek Broeinest. Het manuscript heeft jaren op de plank gelegen. Na haar vorige titel Pensionado’s besloot Heintz te stoppen:…
Lees verder >Zaterdag 9 juli verscheen er een recensie van de debuutbundel van Alara Adilow, Mythen en stoplichten, in Het Parool. Recensent Dieuwertje Mertens is positief over de bundel: ‘Wat een eigenzinnig, indrukwekkend en intens…
Lees verder >Donderdag 7 juli maakte NRC een lijst bekend met de beste boeken van 2022 tot nu toe. In de lijst fictie staan: Buitenleven, van Nina Polak; Tekenen van het universum, van Emy…
Lees verder >Op zaterdag 9 juli is er een recensie verschenen in de Volkskrant over de biografie van Frederik Kaiser: Een passie voor precisie, geschreven door Rob van den Berg. De recensent, Govert Schilling,…
Lees verder >Afgelopen vrijdag verscheen er in NRC een recensie van het boek Engelen uit Europa, van historicus Hans van der Jagt. Recensent Jeroen van der Kris is positief over het boek dat gouverneur-generaal Idenburg…
Lees verder >