
‘Vogelmeisje’ krijgt ●●●● in NRC
Op 29 juli verscheen er in NRC een artikel over de toenemende dreiging van het verlies van vogelsoorten. Het onlangs verschenen boek Vogelmeisje van Mya-Rose Craig werd in het artikel…
Lees verder >Janina Ramirez is cultuurhistorica en auteur van enkele wetenschappelijke boeken. Ze is verbonden aan de universiteit van Oxford en maakte verschillende programma’s voor de BBC.
Als Rosie achttien is wordt ze met haar moeder, zusje en broertje door de nazi’s weggerukt uit haar vertrouwde leven in Crasna, een dorpje aan de grens van Roemenië en …
Sinds de jaren negentig wordt de Nederlandse politiek geteisterd door drie kwalen tegelijk: vluchtigheid van kiezers die geen vaste partijen meer kennen; verruwing in het gedrag van parlementariërs en kiezersgroepen; …
Ap Dijksterhuis (1968) is hoogleraar psychologie, schrijver en een van de invloedrijkste psychologen van Nederland. Eerder schreef hij Het slimme onbewuste, Op naar geluk, De merkwaardige psychologie van een wijndrinker, …
Het apathische leven van de uitgedoofde Britse journalist Adrian Gyle in Hongkong bestaat al ruim twintig jaar uit eenzame avonden gevuld met dumplings en thee in restaurant Fung Shing aan …
In een ultieme poging het levenslange zwijgen van haar hoogbejaarde moeder te doorbreken, een zwijgen dat vele families die zijn getekend door koloniale herkomst zullen herkennen, besluit Emma haar moeder …
Al sinds zijn jeugd wordt Marco Carrera, die als kind een groeistoornis had, de kolibrie genoemd, naar een van de kleinste vogels ter wereld. Maar in zekere zin is Marco …
Ons mentaal welzijn, hoe goed we ons in ons vel voelen, bepaalt voor een groot deel onze levenskwaliteit. Voor veel mensen staat deze kwaliteit onder druk door de aanwezigheid van …
In een klein dorp in de Donbas, in het grijze niemandsland tussen loyalisten en separatisten, woont de jong gepensioneerde bijenhouder Sergej Sergejitsj. Na drie jaar oorlog zijn hij en Pasjka, …
De zes Caribische eilanden in het Koninkrijk zijn al bijna vier eeuwen lang verbonden met Nederland. Daar zijn Antillianen zich heel goed van bewust, maar in Nederland ligt dat anders. …
Op 29 juli verscheen er in NRC een artikel over de toenemende dreiging van het verlies van vogelsoorten. Het onlangs verschenen boek Vogelmeisje van Mya-Rose Craig werd in het artikel…
Lees verder >Op 27 juli is verscheen er in Knack een groot interview met Howard Jacobson, waarin hij vertelt over zijn recent verschenen boek Moederskind. Het boek werd daarnaast door Knack met…
Lees verder >Vandaag verscheen er in De Limburger een recensie over de nieuwste roman van Berend Sommer, Gouden dagen. Recensent Koen Eykhout is enthousiast: ‘Alleen al voor het eerste hoofdstuk verdient Berend…
Lees verder >Afgelopen zaterdag verscheen er een interview in AD Mezza met Ciel Heintz, over haar nieuwe boek Broeinest. Het manuscript heeft jaren op de plank gelegen. Na haar vorige titel Pensionado’s besloot Heintz te stoppen:…
Lees verder >Zaterdag 9 juli verscheen er een recensie van de debuutbundel van Alara Adilow, Mythen en stoplichten, in Het Parool. Recensent Dieuwertje Mertens is positief over de bundel: ‘Wat een eigenzinnig, indrukwekkend en intens…
Lees verder >Donderdag 7 juli maakte NRC een lijst bekend met de beste boeken van 2022 tot nu toe. In de lijst fictie staan: Buitenleven, van Nina Polak; Tekenen van het universum, van Emy…
Lees verder >Op zaterdag 9 juli is er een recensie verschenen in de Volkskrant over de biografie van Frederik Kaiser: Een passie voor precisie, geschreven door Rob van den Berg. De recensent, Govert Schilling,…
Lees verder >Afgelopen vrijdag verscheen er in NRC een recensie van het boek Engelen uit Europa, van historicus Hans van der Jagt. Recensent Jeroen van der Kris is positief over het boek dat gouverneur-generaal Idenburg…
Lees verder >Afgelopen week was het boek Gezelschap van Ali Smith vol in de media. De Volkskrant plaatste een recensie en gaf het boek ★★★★. Recensent Hans Bouman deelt zijn enthousiasme: ‘Verbeelding is het…
Lees verder >Afgelopen week verschenen er twee besprekingen over het boek Het einde van de BV Nederland van Kim Putters. Binnenlands Bestuur is positief over het boek. Recensent Ton Bestebreur vindt het een ‘klein maar…
Lees verder >Op een prachtig, afgelegen eiland ligt het luxe hotel The Stanhope. Vanavond vindt de door Hannah georganiseerde feestelijke heropening plaats. Het hotel is volgeboekt en vol trots verwelkomt ze de …
‘Ik ben geboren op 13 april 1944 in Posen, een oude Poolse stad die eeuwenlang Poznań werd genoemd. Maar toen ik er geboren werd, te midden van bombardementen die het …
Booker Prize-winnaar Howard Jacobson was veertig toen hij debuteerde als romanschrijver. In Moederskind blikt hij terug op het leven dat hem daar bracht. Geboren in een arbeidersmilieu in Manchester, als …
‘Lyrisch, aangrijpend en inzichtelijk.’Margaret Atwood Maak kennis met Mya-Rose – beter bekend als het Vogelmeisje -, vogelkijker en activiste. In haar leven heeft ze meer dan vijfduizend verschillende vogelsoorten gezien: …
In 1984 vermoordden de twee mormoonse broers Ron en Dan Lafferty op gruwelijke wijze de vrouw en baby van hun broer. De dubbele moord was niet alleen opmerkelijk vanwege de …
‘De anarchist wordt niet langer beschouwd als menselijk, maar als een wild beest dat overal moet worden opgejaagd,’ beklaagde de anarchistische terrorist Émile Henry zich in 1894, kort nadat hij …
Zeven eigenzinnige vrouwen van rond de vijftig gaan elk jaar een week fietsen in Frankrijk. Voor de meesten van hen ziet het leven er anders uit dan ze het zich …
‘De beerput is weer open.’ Ruim een jaar na het overlijden van haar hoogbejaarde moeder krijgt Renate plotseling een mail van haar oudste broer Rinus, die vraagt of de uitkering …
Op 1 april 1572 veroverden de watergeuzen Den Briel. Ze ontketenden zo een bloedige burgeroorlog in Holland en Zeeland, die na vele jaren van strijd zou leiden tot het ontstaan …
Van winkeldiefstal tot te hard rijden. Van fraude tot moord. Het Openbaar Ministerie geeft leiding aan de opsporing en vervolgt strafbare feiten. Als onderdeel van de rechterlijke macht is het …
In één klap heeft Sigrid Kaag bij de verkiezingen van 2021 haar naam gevestigd. Schijnbaar vanuit het niets werd ze de machtigste vrouw in de politiek. Kaag is de politicus …
Een onmiddellijke New York Times-bestseller Een wild en aangrijpend verhaal over de strijd van een vrouw die tegen elke prijs wolven opnieuw in de Schotse Hooglanden probeert te introduceren. Inti …
Frederik Kaiser was Nederlands grootste sterrenkundige van de negentiende eeuw. In de meer dan veertig jaar waarin hij aan de Leidse universiteit verbonden was, schopte hij het van simpel observator …
Boek van het Jaar bij de British Book Awards 2017De nummer 1 bestseller van Engeland Londen 1893: de nog jonge weduwe Cora Seaborne begint een nieuw leven. Met haar onhandelbare …
Imperialisme en moraal lijkt een tegenstelling. Militair geweld en kolonisatie gaan moeilijk samen met sociaal beleid en progressieve democratische ideeën. Toch geloofde een voorhoede van Europese bestuurders en intelligentsia rond …
Geef je op voor onze nieuwsbrief en volg onze social media kanalen om op de hoogte te blijven